kunstbus
Dit artikel is 02-09-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geoffrey D. Harcourt

Britse meubelontwerper, geboren in 1935.

Harcourt hangt de ontwerpfilosofie aan dat de stoel zich naar de mens moet richten en niet andersom. "Eerst de mens, dan de stoel."

Zie ook Royal College of Art in Londen. Hij wint vele prijzen en wordt in 1978 onderscheiden met de titel "Royal Designer for Industry". Zijn creaties zijn opgenomen in de vaste collecties van musea als Het Stedelijk in Amsterdam, Centre Pompidou in Parijs en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Hij werkte hoofdzakelijk vanuit zijn studio in Benson, Oxfordshire.

Bekende ontwerpen van hem zijn Fauteuil 510 voor Artifort en de stoel Nastro voor Emmemobili. Ook het Britse Habitat behoordetot zijn opdrachtgevers.

In 1962 ontwerpt hij voor Artifort zijn eerste serie kleine bureaufauteuils. Met zijn inbreng krijgt Artifort toegang tot de internationale markt van projectinrichting. Harcourt ontwerpt in eerste instantie vooral zitmeubelen voor ontvangstruimtes. Zijn tweede ontwerp voor Artifort is de serie 042 uit 1963. De meubels van Harcourt blijken internationaal zeer gewild, wat ervoor zorgt dat in korte tijd een enorme groei van de omzet van Artifort wordt gerealiseerd.

1967 500-series - In 1967 ontwerpt Harcourt een serie draaifauteuils met trompetvoet gebaseerd op een schelp van vormhout. De schelp is groot genoeg om heerlijk in weg te kunnen kruipen en is het toonbeeld van zijn stelling: 'De stoel moet zich naar de mens richten en niet andersom.' In eerste instantie bestaat het model uit een dames- en een herenversie (met respectievelijk lage en hoge rug). Nadien volgen de modellen met een gestikte bies, vaste kussens en capitonnering. Ondanks dat Harcourt al geruime tijd niet meer ontwerpt levert hij in 2011 toch nog de blauwprint voor een nieuw, eigentijds onderstel voor 'zijn' 500-serie. Het is deze kruisvoet die Artifort in 2012 introduceert, samen met een extra dikke gecapitonneerde stoffering.

F 978 / 1968 - Een kenmerkende zitschelp van wit of zwart polyurethaan met een aluminium onderstel. Optimaal zitcomfort. Een prachtig contrast tussen materialen. Een mooi lijnenspel. Niet voor niets is in 2006 door Artifort de F978 weer in productie genomen met een lichte wijziging aan het onderstel.

Chaise Longue / 1970 - De interpretatie van de chaise longue van Geoffrey Harcourt.

F 141 - F 142 / 1985 - Een luxueuze stoel. Indien gewenst met een voetenbankje voor extra comfort. Verkrijgbaar in twee uitvoeringen, altijd met armleuningen. Het onderstel kan zowel als vijfpoot in chroom (F 141) of met schijfvoet (F 142) geleverd worden.

F 154 - F 156 / 1985 - De kuipserie van Harcourt heeft een aangenaam nostalgisch karakter. Via kantoorinrichting en inrichting van publieke ruimtes heeft de serie een vaste plaats verovert in de huiskamer van het stijlgevoelige publiek. De comfortabele zitschelp op vaste metalen voet nodigt uit. Ontspant.

1967 Rocking Chair, herintroductie in 2013 - Een schommelonderstel voor de geliefde en uiterst comfortabele schelpen uit de 500-series van Harcourt. De zitschelpen uit deze serie, elk met hun eigen kenmerkende stoffering, zijn al fantastisch op een vast onderstel en nu ook het originele schommelonderstel in ere is hersteld zijn ze helemaal onweerstaanbaar.
- artifort.com

  Zie ook vintage Geoffrey Harcourt op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 811.