kunstbus
Dit artikel is 18-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Georg Jensen

Deense keramist, goud- en zilversmid en beeldhouwer, geboren 31 augustus 1866, Raadvad, Denemarken - overleden 2 oktober 1935, Kopenhagen.

Georg Arthur Jensen geldt als een der belangrijkste Deense ontwerpers/zilversmeden van de 20e eeuw.

Georg Jensen begon zijn carriere als keramist en werd later zilversmid. Jensen had grote afkeer van de heersende populariteit van reproductiezilver en decoreerde daarom zijn arts & craftsachtige sieraden en zilverwerk met extravagante motieven geïnspireerd op natuurlijke vormen uit de dieren- en plantenwereld vermengd met noordelijke ornamentele patronen. Met bessen, bladeren, kronkelende ranken, bloemen- en insecten motieven en de zo geliefde verdovende papaver van het symbolisme versierde hij zijn zwierig gebogen zilverwerken. Halfedelstenen en emailglazuur zorgen voor kleurige accenten.

Jensen zilver is vaak moeilijk exact te dateren, modellen werden vaak gedurende een langere periode in produktie gehouden en dragen zelden of nooit te dateren merken.

Biografie
Georg Jensen ging in de leer bij een edelsmid in Kopenhagen en werkte vanaf 1884 als gezel in dat ambacht.

Van 1887 tot 1892 studeerde hij beeldhouwkunst aan de Kongelige Danske Kunstakademi van Kopenhagen waar hij zijn gevoel voor het effect van vormen ontwikkelde.

In 1898 ging Jensen sculpturale keramiek produceren voor het atelier van Mogens Ballins (1871-1914) bij Kopenhagen. Mogens Ballin was een vooraanstaande Deense metaalkunstenaar die robuuste Art Nouveau-vormen schiep. Later werkte bij de pottenbakkerij Aluminia en de porseleinfabriek Bing & Grondahl.

Na een studiereis door Frankrijk en Italië (1900) richtte hij samen met Joachim Petersen een kleine porseleinfabriek op die echter weinig succes had waarna hij zich gaat richten op de zilver- en goudsmederij.

In 1904 opent hij zijn eerste bescheiden atelier met een winkel in Kopenhagen. Zijn vroege ontwerpen zijn veelal geinspireerd op de Engelse Arts & Crafts beweging met hun kenmerkende 'hamerslag' oppervlakten en het veelvuldige gebruik van kleurstenen. Ook Biedermeier invloeden spelen een rol.

Al een jaar na de oprichting van zijn zaak werd er in het Folkwang Museum in Hagen een succesvolle tentoonstelling gewijd aan zijn werk.

In 1905 nam hij deel aan de Inter­nationale Tentoonstelling in Den Haag.

In 1907 haalde Jensen zijn vriend kunstenaar Johan Rohde (1856-1935) over om ontwerpen voor het atelier te maken, wat het 'schilderachtige' voorkomen van de soms haast barokke stukken verklaart.

In 1918 waren atelier en winkel tot een grote onderneming van ruim 200 werknemers uitge­groeid en verhuisde Jensen naar een eigen zakenpand. Jensen bood werk aan kunstenaars als Sigvard Bernadotte af Wisborg (geboren in 1907) en Harald Niesen.

Rond 1920 vinden zijn tegelijkertijd moderne en traditionele ontworpen sieraden, bestekken en schalen gretig aftrek.

In de jaren '20 trok Jensen andere avant-gardeontwerpers aan, zoals Haraid Nielsen (1892-1977), Gundorph Albertus (1887-1970) en Sigvard Bernadotte (geb. 1907). Tegelijkertijd introduceerde Rohde onversierde moderne vormen in de zilverlijn van de firma.

Bij een expositie op de 'Panama-Pacific International Exposition' in San Francisco, was krantenmagnaat William Randolph Hearst zo onder de indruk van de kwaliteit van het getoonde werk, dat hij alles opkocht.

Het bedrijf werd zo'n commercieel succes dat het een toonzaal opende op Fifth Avenue in New York. In 1928 opende het bedrijf een Jensen winkel en grote overzichtstentoonstelling in Londen. Een jaar later is Toronto aan de beurt.

Na de dood van Georg Jensen in 1935 werd het beheer van het bedrijf overgenomen door zijn zoon Jorgen Jensen (1895-1966), die zijn vooruitziende ethos voortzette.

Na W.O. II ging het bedrijf modern en buitengewoon elegant handgemaakt zilverwerk produceren, dat was ontworpen door Henning Koppel en Tias Eckhoff (geb. 1926) en dat de belichaming vormde van de functionele en esthetische zuiverheid van het Scandinavisch Modernisme.

In de jaren na de oorlog ging het bedrijf ook roestvrijstalen producten produceren, zoals Arne Jacobsens bestek (1957) en glas ontworpen door Finn Juhl.

Replica's van zijn Jugendstilwerk zijn vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar en tot op heden produceert het bedrijf fraai metaalwerk, sieraden en horloges met innovatieve vormen en van voortreffelijk vakmanschap van ontwerpers als Nanna Ditzel, Vivianna Torun Bülow-Hübe(geb. 1927) en Jorgen Moller (geb. 1920).

Georg Jensen verbond zijn naam aan de Georg Jensen sectie van de Deense groep van Royal Scandinavia, die zich volledig toelegt op het maken van art and design producten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 3.