kunstbus
Dit artikel is 14-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George CarwardineBritse ingenieur en ontwerper, (1887-1948).

George Carwardine, directeur van Carwardine Associates in Bath, was een auto-ontwerper die gespecialiseerd was in veringssystemen. Dankzij zijn technische achtergrond ontwikkelde hij voor Herbert Terry & Sons de in 1932 door hem gepatenteerde veergebalanceerde bureaulamp Anglepoise. Deze had een stabiele maar flexibele arm die naar alle kanten kon schijnen.

De lamp is gebaseerd op het principe van constante spanning in menselijke ledematen; de veren van de lamp werken ongeveer net zo als spieren zodat de lamp niet alleen kan bewegen maar ook netjes op de gekozen plek stil kan blijven staan.

De Anglepoise werd de meest succesvolle bureaulamp van de vorige eeuw en werd vijftig jaar lang in grote aantallen geproduceerd door de Engelse fabrikant Herbert Terry in Redditch.

Het patent op deze lamp werd in 1937 verworven door de Noorse verlichtingsontwerper Jacob Jacobsen die hierop diens uiterst succesvolle lamp Luxo 1001 inspireerde. Carwardines Anglepoise, die daarna onder een andere naam in Noorwegen werd geproduceerd en verkocht, had een grote invloed op latere generaties bureaulampen.

Websites: www.ocp.tudelft.nl/project2006/wb04/index.htm

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 770.