kunstbus
Dit artikel is 06-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George Nakashima

Amerikaans vormgever van Japanse afkomst, geboren 24 mei 1905 in Spokane, Washington - overleden 15 juni 1990 in New Hope, Pensylvania.

Na zijn studie in 1928 aan de École Américaine des Beaux Arts in Fontainebleau ging George Nakashima in 1929 architectuur studeren aan de universiteit van Washington in Seattle en in 1930 aan het Massachusetts Institute of Technologie.Conoid Bench 1961

Aanvankelijk werkte Nakashima voor de Long Island Park Commission en de staat New York.

Nakashima verkocht zijn auto en kocht een stoomschip ticket, waarmee hij van 1933-36 over de wereld kon reizen. Hij verbleef een jaar in Frankrijk en op doorreis naar Japan bracht hij een bezoek aan India en China.

In Japan in Tokyo werkte Nakashima twee jaar voor het architectenbureau van de Amerikaanse architect Antonin Raymond (1890-1976), die samen met Frank Lloyd Wright aan het Imperial Hotel gewerkt had. Terwijl Nakashima voor Raymond werkte, maakte hij uitgebreide reizen door Japan, waarbij hij de Japanse architectuur en vormgeving bestudeerde. Hij werkte ook nog korte tijd voor Kunio Maekawa (geb. 1905).

In 1937 kreeg Raymond's bedrijf een opdracht om een slaapruimte in een ashram in Pondicheryy, India te bouwen, waarvoor Nakashima de voornaamste constructie adviseur was. Het was daar dat Nakashima zijn eerste meubels maakte.

Vlak nadat Nakashima in 1940 teruggekeerd was in Seattle begon hij samen met priester Tibesar een meubelatelier en ging hij les geven in houtbewerking.

Vanwege zijn Japanse afkomst werd Nakashima van 1942-43 geïnterneerd in Camp Minidoka in Hunt, Idaho in de woestijn. In deze periode leerde hij de grondbeginselen van het traditionele Japanse timmerwerk van een Japanse timmerman, die eveneens geïnterneerd was. Door tussenkomst van Antonin Raymond werd hij vrijgelaten en kon Nakashima een meubelmakerij beginnen op diens boerderij in New Hope Pennsylvania.cabinet, 1974

Nakashima maakte zijn handgemaakte meubilair meestal voor particulieren in opdracht. In 1946 ontwierp hij ook meubelen voor Knoll en in 1957 voor Widdicomb-Mueller. De studio groeide en in 1973 gaf Nelson Rockefeller een opdracht voor 200 stukken voor zijn huis in Pocantico Hills, N.Y.

In 1952 ontving Nakashima de Craftmanship Medal van het American Institute of Architects en in 1962 een National Gold Medal.

Behalve meubilair, waarin hij westerse vormen combineerde met oosters vakmanschap, ontwierp Nakashima ook verscheidene interieurs, waaronder het Monastery of Christ in de Desert in Abiquiu, New Mexico (1970) en voor de woning van Nelson Rockefeller in Tarrytown, New York, in 1973.

De beweging van het 'ambachtelijk hout' beleefde vooral in de Vereinigde Staten een opzienbarende bloei. De oprichter van deze Amerikaanse beweging (die natuurlijk zijn wortels in Europa had) was Wharton Esherick (1887-1970); zijn modellen waren onconformistisch, expressionistisch en zeer eigenzinnig. Na 1945 werd Eshericks voortrekkersrol overgenomen door Nakashima. Hun belangstelling voor schoonheid door middel van functionaliteit in plaats van zelfexpressie stempelt Nakashima en degenen die zijn voorbeeld volgden, zoals Sam Mallof (1916) en Tage Frid (geb. 1915), tot belangrijke ontwerpers. Zij houden van hout en vooral Nakashima spreekt daar lyrisch over: 'Wij werken met planken van de bomen, om hun verlangen naar een tweede leven te vervullen, hun rijkdom en schoonheid te latenuitkomen.' Nakashima, Maloof en Frid maken en ontwrpen verfijnde meubelen en zetten zo een Amerikaanse traditie voort waarvan het werk van de achttiende-eeuwse religieuze gemeenschap van de Shakers waarschijnlijk het bekendste en fraaiste voorbeeld is. - (Peter Dormer - Design since 1945)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.