kunstbus
Dit artikel is 12-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George Ohr

George Edgar Ohr

Amerikaanse keramist, geboren 12 juli 1857 in Biloxi, Mississippi - overleden 7 april 1918 aldaar.

George E. Ohr, the Mad Potter of Biloxi, leefde rond 1900 in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, werkte hard, en maakte naast zijn gebruikskeramiek met de stelling 'No Two Alike' kleine potjes en kannen in zeer dunne scherf die hij op verschillende manieren kneedde tot naturalistische vormen. Vervolgens bewerkte hij het resultaat met allerlei soorten glazuur, waardoor de voorwerpen er vlekkerig uitzagen.

Hoewel hij in de VS uniek was, werden in Engeland vooral door Christopher Dresser soortgelijke producten gemaakt.

Biografie
Nadat George Edgar Ohr van 1879 tot 1881 in de leer was bij de keramist Joseph Fortune Meyer in New Orleans, begon hij een eigen pottenbakkerij in Biloxi, Mississipi. 15 september 1886 huwde hij Josephine Gehring uit New Orleans.

Op een eigenhandig gemaakte pottenbakkersschijf maakte Ohr aardewerken kruiken met klei uit de rivieren Tchouticabouffe en Pascagoula die hij samen met zijn zoon Leo bereidde.

Tot zijn woede werd hij niet beroemd met zijn unieke werk. Hij toonde op de 'World's Industrial and Cotton Centennial Exhibition' van 1884 in New Orleans en op de 'Arts & Crafts Exhibition' van 1900 in Buffalo honderden stukken en in 1904 ontving hij de originaliteitsprijs op de 'Louisiana Purchase Exposition' in St. Louis. toen hij in 1909 echter zijn keramiek-atelier sloot had hij nog meer dan zesduizend stukken in voorraad. Hij wilde deze aan een nationale collectie verkopen, maar ze bleven tot begin jaren '70 in bezit van zijn familie.

In de jaren 70 dook zijn vergeten werk weer op. En op dit moment is zijn keramiek een geliefd collector's item en wordt het veel vervalst vanwege de hoge prijzen.

5-9-2005 Gehry wil Biloxi helpen heropbouwen
De wereldbekende architect Frank Gehry wil meehelpen aan de heropbouw van de Amerikaanse Golfkust. Dat heeft hij tijdens het weekend verklaard. De orkaan Katrina heeft immers ook zware schade toegebracht aan het museum Ohr-O'Keefe, dat volgende zomer geopend zou worden in de getroffen stad Beloxi.
Het bijna voltooide museum Ohr-O'Keefe langs de Each Beach Boulevard in Biloxi was één van de gebouwen die zwaar werd beschadigd, maar tijdens het weekend werd gehoopt dat het toch gered zou kunnen worden. Wel is het Pleasant Reed, een huis uit 1887 en onderdeel van het museum is door de orkaan wel weggeveegd. Alleen een stenen schouw blijft ervan nog over.
Ook de George Ohr Gallery heeft zwaar te lijden gehad. Het Center for Ceramics bleef grotendeels gespaard en ook schade een de gedeeltelijk afgewerkte Exibitions Gallery blijkt volgens de reddingswerkers relatief mee te vallen.
Het museum - dat ongeveer 30 miljoen dollar kost - zou nog worden afgewerkt met een aantal ontwerpen van Frank Gehry en zou in juli volgend jaar zijn deuren openen. Het moest een belangrijke toeristische attractiepool worden voor de regio.
Ook het huis van Jerry O'Keefe, de financiële sterkhouder van het museum, is verdwenen. Zijn persoonlijke collectie Ohr-kunst is naar elders overgebracht. Over de Ohr-verzameling in het museum is echter niets geweten.Pageviews vandaag: 1480.