kunstbus
Dit artikel is 07-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George Ravenscroft

Engelse glasmaker (1632 - 7 June 1683)

In 1600 kwam glaswerk voornamelijk uit Murano, bij Venetiƫ, maar rond 1700 werd een groot deel in Engeland gemaakt. Dit kwam o.a. door de uitvinding van flintglas door de Engelse glasmaker George Ravenscroft in 1674. Hij kreeg de opdracht een alternatief te vinden voor het Venetiaanse kristal geproduceerd in Murano, een kristal gemaakt uit puur kwartszand en potas. De Engelsen wilden glas dat helderder en fonkelender was dan Venetiaans glas en Ravenscroft kon dit leveren door vuursteen (flint) aan het mengsel toe te voegen.

Een andere oorzaak van de overvleugeling van de Venetiaanse glasblazers ligt in het feit dat men in Engeland met steenkool stookt waardoor hogere temperaturen konden worden bereiken - hetgeen het smelten in gesloten kroezen mogelijk maakte. Hierdoor kon, George Ravenscroft zijn belangrijke uitvinding vervolmaken.

Savoy Glass House
George Ravenscroft had het glasblazen geleerd van Seignior De Costa uit Montferrat, met wie hij zich had geassocieerd. In 1673 sticht hij een glashuis in de Savoy aan het Strand in Londen en nam hij Italiaanse glasblazers in dienst voor zijn experimenten met een nieuw glasmengsel.

In 1674 kreeg hij een zevenjarig patent op zijn flintglas. Korte tijd later vestigde hij een tweede glashuis.

George Ravenscroft ontdekte het maken van loodkristalglas door aan het glas lood(II)oxide toe te voegen. En zo ontstond het zware, heldere glas dat we nu loodkristal noemen. Door het gebruik van lood-oxide in plaats van potas, slaagde hij erin een brilliant glas te vervaardigen dat door zijn sterkte uitstekend geschikt was om diepe gravures en sneden in te maken.

Ravenscroft was een zeer ontwikkeld man met voor zijn tijd grote wetenschappelijke kennis. Jarenlang is hij doorgegaan het glasmengsel te verbeteren tot het aan alle gestelde eisen voldeed.

Vanaf 1677 gebruikte hij het zegel met de ravenkop.

In 1678 trok Ravenscroft zich terug uit Savoy Glass House waar hij werd opgevolgd door Hawley Bishopp. Het glas uit de Ravenscroft-periode is teer en wordt gemakkelijk aangetast door de glasziekte. Door Bishopp werd in 1682 een dikker soort loodglas ontwikkeld (in Engeland double-flint genaamd).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.