kunstbus
Dit artikel is 06-04-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

George Sowden

George Sowden (Sowden Design)

Engelse designer, geboren in 1942 in Leeds. Sowden won o.a. een Smau-prijs en een Compasso d'Oro.

Biografie
Van 1960 tot 1968 zat George James Sowden op het Gloucester College of Art in the School of Architecture. Daarna verhuisde hij naar Milaan waar hij lessen volgde aan de Olivetti Studio en daar Ettore Sottsass assisteerde bij het ontwerpen van computers en rekenmachines.

In 1980 begon Sowden samen met zijn vrouw Nathalie du Pasquier een ontwerpbureau in Milaan.

In 1981 richtte Ettore Sottsass de Memphis Design Group op. Terwijl Alchimia herinterpretaties van bekende designiconen bracht, richtte Memphis zich meer op de toekomst. 11 december 1980 ontving Sottsass ontwerpers als Barbara Radis (1943), Michele de Lucchi, Marco Zanini, Aldo Cibic (1955), Matteo Thun en Martine Bedin om een nieuwe creatieve benadering van design te bespreken. Met deze groep zou hij richtte hij het samenwerkingsverband memphis op, genoemd naar het nummer 'Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again' van Bob Dylan dat ze die hele avond hadden gedraaid. In Februari 1981 kwam de groep aangevuld door Nathalie du pasquier en George Sowden weer samen. De leden hadden inmiddels al meer dan honderd krachtige en kleurrijke ontwerpen gemaakt, geïnspireerd op futuristische thema's en decoratieve stijlen als de Art deco en de jaren vijftig kitsch waarmee zij draak staken met de pretenties van het Good Design. Memphis ontwierp voorwerpen met felle kleuren en drukke patronen: de stijl van de jaren '80.

Sowden maakte veel ontwerpen voor Memphis - van de vroegere dessins waarin hij opvallend bedrukt laminaat en vaak door Du Pasquier ontworpen felgekleurde stoffen verwerkte, zoals de kasten D'Antibes (1981) en Luxor (1982), de klok Metropole (1982), de stoel Mamounia (1985) en de tafel Pierre (1981), tot de latere minder opvallende houten ontwerpen in het Craft Revival-idioom, zoals de stoelen Liverpool (1986) en Gloucester (1986). Hij ontwierp ook textiel voor Memphis, waaronder Quadro (1983) en Triangolo (1983).

George Sowden werkte veel samen met zijn vrouw Nathalie du Pasquier. In 1984 produceerden zij hun serie lampen 'Objects for the Electronic Age' voor Arc 74 en in 1988 ontwierpen zij voor Lorenz Neos, een serie felgekleurde klokken.

Nadat hij Memphis in 1988 had verlaten, werkte hij zelfstandig of in samenwerking met Du Pasquier en ontwierp hij behang voor Rasch, keramiek voor Swid Powell en metselwerk voor Alessi.

In de late jaren '80 richtte Sowden zijn eigen studio op, Sowden Design. Dit bedrijf heeft ook een kantoor in San Francisco en specialiseert zich in elektronische producten. Hij heeft met zijn bedrijf onder meer ontworpen voor Alessi, Italtel, Driade, Olivetti, Swatch, Memphis en het Japanse Shizuoka.

In 1990 exposeerde hij zijn werk op een door de Musées des Arts Décoratifs georganiseerde reizende tentoonstelling in Bordeaux, Parijs en Lyon.

In 1997 werd door Alessi de door Sowden ontworpen felgekleurde rekenmachine Dauphine voor gebruik in de keuken gelanceerd, waarmee door zijn opvallende organische vormgeving een heel nieuwe richting werd ingegaan.

Websites:
. www.sowdendesign.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.