kunstbus
Dit artikel is 06-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerald Summers

Egypte - overleden in 1967 in Barnet, Londen.

Na een opleiding tot timmerman aan het Eltham College te hebben voltooid verliet hij deze school in 1915 op zestienjarige leeftijd om een samenwerking van een jaar aan te gaan met het constructiebedrijf Ruston, Proctor & Co.

In 1916 ging hij in dienst en in Frankrijk begon hij na te denken over "hout en dingen doen met hout".

Na 1918 werd Summers manager van de Field and Air Division bij Marconi's Wireless Telegraph Co. Ltd. waar hij zijn latere vrouw Marjorie Amy Butcher ontmoette. Speciaal voor haar ontwierp Summers een kaptafel en kledingkast. Zo kwamen zij op het idee een meubelmakerij te beginnen die zij rond 1932 openden aan de Londense Fitzroy Street: 'Makers of Simple Furniture'. Zij produceerden, geholpen door de technische kennis van Jack Pritchard, eigenaar van Isokon, moderne meubelen van gebogen triplex.

Summers experimenteerde met dun en buigzaam vliegtuigtriplex, waarmee hij vernieuwende organische constructies kon maken, zoals de leunstoel uit één stuk (1933-1934). Deze stoel, één van de meesterstukken van British Modernism, werd in 1933 naast Aalto's Paimio tentoongesteld in het warenhuis Mason and Fortnum in London.1938? tea trolley

Uit dezelfde periode komt ook een Tea Trolley die de grenzen van de buigzaamheid opzocht. Het maken van dit meubeltje bleek echter zo moeilijk, dat de productie reeds na enkele tientallen exemplaren werd gestaakt. In 2005 produceerde Isokon Plus de 3 laatste stuks.

Het bedrijf moest in 1940 zijn deuren sluiten, toen grondstoffen door de oorlog uitermate schaars waren geworden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.