kunstbus
Dit artikel is 23-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerard Muller

Nederlands ondernemer, glaskunstenaar en ontwerper van aardewerk serviezen en gebruiksglas, (1877-1943).

Zijn eenvoudige dun geblazen kristallen glasontwerpen zonder versieringen werden uitgevoerd door de Josephinenhütte in het Silezische Schreiberhau en het geslepen dikwandige glaswerk werd vervaardigd door het Belgische Val St.Lambert. Zijn ontwerpen voor aardewerk serviezen werden uitgevoerd in Bohemen.

Biografie
Na te zijn opgeleid bij de glasfabriek van Val St. lambert in België en te Haida in Bohemen ontwerpt hij vanaf 1901 zelf gebruiksglas. Muller heeft in zijn leven ongeveer 25 serviezen, talloze vazen en glazen ontworpen.

Vanaf 1905 tot aan zijn dood leidde hij het familiebedrijf Glashuis Muller op het Rokin in Amsterdam dat al sinds het einde van de 18de eeuw handelde in Boheems kristal. Sindsdien wordt hier vrijwel uitsluitend door Gerard Muller ontworpen glaswerk verkocht. In de jaren dertig laat Muller ook aardewerk serviezen naar eigen ontwerp in celadon- en roomkleurig Boheems porselein uitvoeren.

Muller adverteerde overigens met de veelzeggende slagzin: "Aan onze firma zijn geen architecten of kunstnijveren verbonden, alle modellen worden vervaardigd naar eigen ontwerp, gebaseerd op vakkennis en jarenlange ondervinding.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 62.