kunstbus
Dit artikel is 24-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerard van den Berg

Nederlandse ontwerper, geboren 1947 Dordrecht

Duidelijkheid, eenvoud en comfort zijn begrippen die van toepassing zijn op de ontwerpen van Gerard van de Berg. De kunst van ontwerpen is volgens Gerard van den Berg, heel zuiver blijven denken. Hij focust zich op een basisidee en vermijdt de neiging om dat te gaan versieren en compliceren. "Ik probeer de enkelvoudige, pure vorm vast te houden vanaf de eerste schets tot en met de uiteindelijke productie. De kracht zit in de essentie van het uitgangspunt, niet in de opsmuk. Zodra je die nodig hebt, ontbreekt er kennelijk iets aan het idee zelf." De meubels van Gerard van den Berg stralen zonder uitzondering een spanning uit in vormgeving en materiaalkeuze. Fragiele, rechtlijnige poten contrasteren met een volle, vloeiende zitvorm. Hard metaal ondersteunt zachte stoffering zoals soepel leer. Koel tegenover warm en kleurrijk. Typerend voor zijn werk zijn de ontwerpen met een duidelijke vormgeving. 'Het voldoet aan waar het voor gemaakt is, een zitmeubel zit altijd goed'.

Biografie
Gerard van den Berg ging al op jonge leeftijd in de leer bij een kunstschilder waar zijn creatieve talent verder werd ontwikkeld en gestimuleerd.

Gerard van den Berg volgde vervolgens een opleiding voor meubelfabricage aan de Middelbare Technische School in Rotterdam maar kwam al eerder in aanraking met vorm en functie. In het meubelbedrijf van zijn vader werd hij tot meubelmaker opgeleid, het zorgde dankzij de opgedane technische kennis, voor een wezenlijke bijdrage aan zijn artistieke creativiteit. "Meubelmaker is een mooi vak, ik ben zowel met mijn hoofd als met mijn handen aan het werk. Ik ben ook altijd bezig iets te maken. Noem het maar scheppingsdrang. In mijn ontwerpen ga ik altijd uit van simpele, natuurlijke lijnen. Ik hou van puur en basic. Niet vormpje op vormpje stapelen, niet te veel overbodige decoratie. Ik weet precies wat ik wil, wat kan en wat niet kan. Mijn meubelen moeten dat ook uitstralen". Van den Berg heeft niet alleen oog voor het design en de uitstraling van zijn meubelen, ze moeten ook technisch perfect zijn.

Als designer begon Van den Berg in het bedrijf van zijn vader. Tot 1990 was hij vervolgens samen met zijn broer Ton van den Berg de initiatiefnemer van het bedrijf Montis, dat talloze spraakmakende modellen produceerde. In 1991 startte hij zijn zitmeubelbedrijf Label Produkties BV, waar ook Ton werkzaam is. Gerard werkt daarnaast onder de naam Gerard van den Berg Design voor meubelproductiebedrijven als het Italiaanse Molteni, het Spaanse Perobell en het Oostenrijkse Wittman.

Tijdens zijn carrière ontving Gerard van den Berg diverse prestigieuze prijzen, waaronder de Kho Liang Le Prijs (1984), de Mobilia vernieuwingsprijs (1990), de prijs voor Binnenhuis-architectuur (1991) en de prijs voor het beste Nederlandse meubelontwerp (1984 en 1997). Gerard van den Berg ziet zelf zijn model Chaplin (Montis) als zijn meest geslaagde, succesvolste ontwerp.

Websites: www.label.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.