kunstbus
Dit artikel is 25-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerrit de Blanken

Gerrit de Blanken (Leiderdorp, 12 oktober 1894 - Zoeterwoude, 6 mei 1961) was in het pottenbakkersvak opgeleid voor het draaien van seriewerk, maar hij ging zich gaandeweg richten op kunstaardewerk.

In 1910 begon hij met werken bij een bloempotten-draaierij in Leiderdorp. Daarna heeft hij bij verschillende aardewerkfabrieken gewerkt, waaronder Amphora.

Hij was sinds 1924 zelfstandig pottenbakker met een eigen atelier, achtereenvolgens in Leiderdorp (1919-1925) en in Zoeterwoude-Rijndijk. Hij vervaardigde eenvoudig gebruiks- en sieraardewerk dat o.m. werd verkocht door 't Binnenhuis en door Metz & Co.

Gerrit de Blanke vervaardigde uitsluitend gedraaid aardewerk. Zijn werk is sober van stijl, vaak zeer dunwandig. Opvallend is het veelvuldig gebruik van verschillende kleuren voor de binnenkant en de buitenkant van een schaal of pot.

Hij heeft o.a. ontwerpen van Chris Lebeau uitgevoerd.

Zijn werk is onder meer opgenomen in de collectie van het Haags Gemeentemuseum en van Museum Boijmans Van Beuningen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_de_Blanken

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.