kunstbus
Dit artikel is 14-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Global Tools

Italiaans designproject en designschool, opgericht in 1973 - opgeheven in 1975.

Global Tools was een samenwerkingsverband tussen de verschillende Italiaanse tegenbewegingen, twee tijdschriften en verschillende ontwerpers met als doel 'een netwerk van ateliers in Florence op te zetten ter bevordering van het technisch gebruik van natuurlijke materialen en hun specifieke toepassingen'. Global Tools was een school in architectuur en design die tegen de normale architectuur en design inging.
Global Tools was opgezet als design-laboratoria voor vrij experiment. Uit Global Tools groeiden Alchimia en Memphis.

In Italië waren rond 1970 verschillende radical-designgroepen als Archizoom, Superstudio, Gruppo Strum, UFO, 9999 en Zziggurrat opgericht die het concept van design en architectuur als universele communicatiemiddelen onderzochten.

In 1972 had de 'club van Rome' het rapport 'Grenzen aan de groei' gepubliceerd, en ook de ontwerpers raakten zich ervan bewust dat de natuurlijke hulpbronnen niet onuitputtelijk waren.

Riccardo Dalisi had samen met arme kinderen uit het district Traiano in Napels geëxperimenteerd met 'tecnologia povera' (arme technologie) om zo te trachten persoonlijke creatieve expressie en spontaniteit in het design te brengen. Deze onderzoeken leidden in 1973 tot de bijeenkomst van de leden van de verschillende radical-designgroepen op het kantoor van het tijdschrift Casabella waar zij overeen kwamen een 'school' van tegenarchitectuur en -design op te richten, die bekend werd als Global Tools. Een jaar werd deze 'school' officieel opgericht in Florence, ter "promotie van individuele en collectieve creativiteit". Tot de oprichters ervan behoorden Ettore Sottsass, Ugo La Pietra, Alessandro Mendini, Gaetano Pesce, Archizoom, Gruppo 9999 en Superstudio.

Global Tools vestigde verscheidene 'laboratoria' om een doe-hetzelf-benadering van design te ontwikkelen en de potentiële toepassingen van technische materialen te onderzoeken. Met een lijst van tien wetenschappelijke en politieke 'tesi' (theses) werd getracht zowel gewone mensen als ontwerpers creatief te verbinden aan het ontwerpproces.

Het ecologisch bewustzijn zou in Italië nooit helemaal tot ontwikkeling komen, omdat de individualiteit van de Italiaanse ontwerpers niet samenging met zulke maatschappelijke programma's. De opheffing van Global Tools in 1975 luidde het eind van de eerste fase van de radical-design beweging in. Voormalige leden van Global Tools, onder wie Dalisi en Ettore Sottsass, werden later belangrijke vertegenwoordigers van het Postmodernisme.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.