kunstbus
Dit artikel is 14-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Good Design

Design gebaseerd op een rationele benadering van het ontwerpproces. In Good Design worden producten gecreëerd overeenkomstig de formele, technische en esthetische principes die gewoonlijk geassocieerd worden met het Modernisme. Modernisme is voortgekomen uit het Bauhaus en is daar bijna synoniem aan. Modernistische meubelen zijn eenvoudig, zonder versiersels en functioneel.GOOD DESIGN is de oudste en een van de meest prestigieuze wereldwijde awardprogramma's en werd opgericht in 1950 door Edgar J. Kaufmann, oud-curator van het MoMA, in samenwerking met een aantal pioniers op het vlak van moderne vormgeving, waaronder Charles en Ray Eames, Russel Wright, George Nelson, Eero Saarinen, Alexander Girard, Florence Knoll en de Deen Finn Juhl.
Het Museum of Modern Art in New York hield in dat jaar de eerste Good Design-tentoonstelling, die werd ingericht door Charles en Ray Eames. De winnende ontwerpen werden gekozen door een jury van drie personen en werden via winkels verkocht met een Good Designlabel erop.
Good Design bekroont sindsdien elk jaar de beste industrieel - en grafisch ontwerpers en fabrikanten over de hele wereld voor hun streven naar superieure vormgeving.
De onderscheiding is toegekend aan uiteenlopende ontwerpen in en voor de samenleving - van een paperclip tot een Boeing 777.
Het Good Design-logo is in 1950 ontworpen door Mort Goldsholl, een in Chicago gevestigde ontwerper.
Good Design® is een internationaal symbool voor de manier waarop bedrijven zich inzetten voor innovatie en superieure vormgeving. Alle materialen en producten worden opgenomen in de permanente collectie van het museum en onder meer in de Verenigde Staten tentoongesteld.
Bijna zestig jaar later heeft The Chicago Athenaeum het programma overgenomen om zo een hernieuwd bewustzijn van moderne vormgeving te creëren en om producten en toonaangevende ontwerpers en fabrikanten te eren die nieuwe wegen inslaan op zoek naar concurrerende producten voor de wereldwijde markt.
Het Chicago Atheneum is een internationaal architectuur- en designmuseum, bijgevolg gesticht in de eerste stad ter wereld met moderne architectuur en modern design - Chicago.
Het museum is gesticht in 1988 en geheel en al gewijd aan de volgende sectoren: Architectuur, industrieel- en productdesign, grafisch design en planologie.
Het doel van het museum is de bevordering van de algemene vorming en het op waarde weten te schatten van 'goed design' - 'van lepel tot stad' - en hoe design een positieve invloed kan hebben op de menselijke omgeving.
Als het enige onafhankelijke, internationale Architectuur- en Designmuseum, heeft het Chicago Atheneum een leidinggevende positie, zorgt het voor innovatie en maakt het het thema design en de invloed ervan op de kwaliteit van leven duidelijk aan een nationaal en internationaal publiek.
Tegelijkertijd heeft het museum zijn internationale programma uitgebreid door presentaties van belangrijke architectuur- en designtentoonstellingen in de Verenigde Staten van Amerika, alsook in Europa en Azië.
Het museum wordt gefinancierd door zijn donateurs en door kredieten van ondernemingen, schenkingen, alsmede regionale en nationale regeringsvertegenwoordigers.


Good Design werd ook in Europa geapprecieerd. Met name in Duitsland waar Max Bill, die in 1952 was medeoprichter van de Hochschule für Gestaltung in Ulm, de deugden van Good Design promootte en de serie tentoonstellingen 'Die Gute Industrieform' organiseerde. Vooral bij Braun, waar Dieter Rams een functionalistische huisstijl voor elektrische producten ontwikkelde, vond het 'Good Design' ingang. In Groot-Brittannië werd Good Design onder de aandacht gebracht door de Design Council (opgericht in 1960) via tentoonstellingen en het tijdschrift Design. Ook voerde zij het gebruik van het bekende 'vliegertje' in als keurmerk voor waardige producten.

Websites:
. www.eames.nl
. www.standaard.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 35.