kunstbus
Dit artikel is 07-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gordon Russell

Sir (Sydney) Gordon Russell

Engelse meubelontwerper, geboren 20 mei 1892 in Cricklewood, Londen - overleden 7 oktober 1980 Kingcombe, Chipping Campden.

Gordon Russell was net als zijn broer Richard Drew Russell designer. Zijn geloof in dienstbaarheid door vormgeving, een van de beginselen van de Arts & Crafts, werd het basisprincipe van het moderne Britse ontwerp in de jaren '40 en '50.

Belangrijke ontwerpen van zijn hand zijn o.a. de stoelen ontworpen voor de herbouw van de Coventry Cathedral.

De in de Cotswolds gevestigde vormgevers uit de beweging van de arts & craftsbeweging, zoals Sidney (1865-1926), Edward Barnsley (1863-1926), Ernest Gimson en Gordon Russell stonden een soberder vorm van lokale stijl voor die gebaseerd moest zijn op functionele geschiktheid.

Biografie
Gordon Russell bracht zijn jeugd door in het hotel de Lygon Arms in Broadway in de Cotswolds dat zijn vader vanaf 1904 bestierde. De Arts & Crafts Movement had via the Guild of Handicraft in 1902 - door C. R. Ashbee van east London naar Chipping Campden overgebracht - banden met de Cotswolds en in 1911 ontwierp Russell voorwerpen en meubilair in die stijl voor het hotel.

Russell die een beter tekenaar dan uitvoerder was maakte zeer gedetailleerde tekeningen zodat anderen zijn ontwerpen konden uitvoeren. Dankzij deze werkwijze was het voor hem makkelijk een soepele overgang te maken van handwerk naar industriële productie.

Tijdens W.O.I diende Russell in het leger waarvoor hij werd beloond met 'the Military Cross'. Hij was in die periode getuige van enkele hevige gevechten, een ervaring die veel invloed had op zijn sociale en politieke ontwikkeling.

In de jaren '20 bleef hij arts & crafts-meubilair ontwerpen en in 1925 won hij een gouden medaille op de 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes' in Parijs.

Gordon Russell leek zich in de jaren '30 in de voorhoede van het Britse Modernisme te bevinden. Zo werd Murray op aanraden van Russell aangetrokken om enkele ontwerpen te maken voor de Brierley Hill-glasfabriek die in 1932 in Londen een tentoonstelling van zijn werk hield.

In 1935 opende hij een meubelfabriek in Park Royal in Londen waar eind jaren '30 achthonderd man werkten.

In 1941 sloot hij zich aan bij de ontwerpers van het Utility Furniture Committee.

Van 1947 tot 1959 was hij voorzitter van de Council of Industrial Design (COID) (later the Design Council genoemd).

In 1955 werd hij tot Sir benoemd voor zijn diensten in het design.

In 1956 opende hij een permanente expositieruimte in Haymarket, Londen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.