kunstbus
Dit artikel is 14-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

guillocheren

Guillocheren

1. Techniek van het ingraveren en decoreren van metaal met een globaal patroon van ononderbroken, omringde, en opeenvolgende smalle groeven, meestal met een golvend karakter.

2. Met dooreengevlochten lijnen versieren.

3. Het aanbrengen van een ingewikkeld lijnenpatroon dat vervalsing sterk bemoeilijkt.

Guillocheren bestaat uit het aanbrengen van een netwerk van allerlei ingewikkelde patronen: fijne rechte, zigzag of slingerende lijntjes, elkaar rakende cirkels, ovalen en spiralen op een metaaloppervlak in een zich herhalend patroon. Het is vrijwel onmogelijk deze versiering netjes aan te brengen. Aan het einde van de 18de eeuw werd de guillocheermachine ontwikkeld die dit wel mogelijk maakte. Ter bescherming wordt het metaal vaak met kleurloos email overtrokken.

De guillocheerbank is een draaibank met een freesbeitel waarmee men vloeiende reeksen in metalen oppervlakken kon graveren.

Het gladde zilver dat rond 1800 in de mode was, was zeer geschikt om versierd te worden met een guillochure. De versiering bestond vooral uit bescheiden opgebrachte, zich herhalende patronen, die wel het oppervlak verlevendigen zonder de strakke opbouw van het totaal te veel te doorbreken. Koektrommels, tabaksdozen, horlogekasten en dergelijke gladde voorwerpen zijn vaak van guillochures voorzien. Men kan rechte en cirkelvormige lijnen met het apparaat maken. Voor massaproductie vervangt men het guillocheren vaak door een guillochestempel. De stalen stempel, waarop een guillochure is gegraveerd, kan door middel van een pers in een object geperst worden. De afdruk is minder scherp dan de gestoken lijnen van de steker. - (www.geocities.com/jptsmit/H1.html)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 742.