kunstbus
Dit artikel is 30-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gustav Siegel

Oostenrijkse meubelonwerper en grafisch ontwerper, geboren in 1880 in Wenen - overleden in 1970 aldaar.

Als hoofd van de ontwerpafdeling van J. & J. Kohn heeft Siegel een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van buighoutmeubelen en het promoten van de Secessionstijl.

Tegen 1912 produceerde Thonet, met een zeer uitgebreid repertoire, 1.8 miljoen meubelen per jaar, waarvan 85% naar buiten Oostenrijk werd geëxporteerd. De (na het verlopen van het belangrijkste patent) opgekomen concurrentie van 30 andere Oostenrijkse bedrijven zorgde voor nog eens zoveel vergelijkbare meubels. Van de concurrentie waren Jacob & Joseph Köhn en Mundus de belangrijkste bedrijven. Köhn pionierde onder leiding van Gustav Siegel - die in 1899 op negentienjarige leeftijd was benoemd tot hoofd van de ontwerpafdeling - met Sezession ontwerpers/architecten als Otto Wagner, Josef Hoffmann, Marcel Kammerer, Koloman Moser en de Weense architect Adolf Loos. Siegel ontwierp het merendeel van het meubilair van duighout dat J. & J. Kohn tussen 1900 en 1914 produceerde en veel van het meubilair dat op naam van Otto Wagner of Hoffmann staat zou evengoed van Siegel kunnen zijn.

Biografie
Na een opleiding meubelmaken van drie jaar in Wenen studeerde hij van 1897 tot 1901 aan de Kunstgewerbeschule in Wenen. Daarnaast volgde hij architectuurlessen bij Josef Hoffmann.

Al in 1899 benoemde Felix Kohn hem tot hoofd van design bij J. & J. Kohn waarvoor hij een jaar later zijn op de Parijse 'Exposition Universelle et Internationale' prijswinnende slaapkamer had ontworpen. Het interieur had muurdecoraties en meubilair van gebogen hout of duighout in de stijl van de Weense Art Nouveau.

In 1901/1902 was hij verantwoordelijk voor de stand van de Winterausstellung in het österreichisches Museum für Kunst und Industrie in Wenen.

Hij ontwierp diverse affiches en grafische ontwerpen voor het bedrijf en het reclamemateriaal voor de tentoonstellingscatalogi van 1904 en l908 van de Weense Secession.

Zijn ameublement Nr. 415 stond in 1908 in The Studio opgesteld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.