kunstbus
Dit artikel is 03-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gustav Stickley

Amerikaanse meubelmaker, geboren als Gustavus Stoeckel op 9 maart 1858 in Osceola, Wisconsin - overleden 21 april 1942.

Door inzet van massaproductie i.p.v. handwerk lukte het in Amerika beter om design voor de massa te produceren dan in Europa. Ook Gustav Stickley maake gebruik van fabrieksmatige methoden waarmee hij basiscomponenten produceerde die daarna door vakmensen werden afgewerkt. De Arts & Crafts style domineerde rond de eeuwwisseling al snel de Amerikaanse vormgeving terwijl in Europa de beweging, na aanvankelijk veel invloed in Engeland en Duitsland uitgeoefend te hebben, een aflopende zaak werd en plaats maakte voor de industriële ontwerpen rond Raymond Loewy.

Biografie
Gustav Stickley ging in 1869 in de leer bij zijn vader, die steenhouwer was.

In 1875 gaat hij werken in de fabriek van zijn oom in Pennsylvania, waar stoelen met rotanzittingen werden geproduceerd.

In 1884 richtte hij samen met zijn twee broers Albert (1862-1928) en Charles (ca. 1865-1928) de Stickley Brothers Company op in Binghampton in New York; in 1888 voegen de twee jongere broers Leopold (1869-1957) en John George (1871-1921) zich bij het bedrijf waar vooral imitatie reproductiemeubilair werd geproduceerd.

Gustav raakte enthousiast over de ideeën van John Ruskin (1819-1900) en William Morris en bracht in 1898 een bezoek aan Europa, waar hij Charles F.A. Voysey ontmoette en het werk van andere met de Engelse Arts & Crafts Movement verbonden ontwerpers bestudeerde. Bij zijn terugkeer begon hij zonder zijn broers de Gustav Stickley Company in Syracuse bij Eastwood, New York dat in 1901 uitbreidde plaats en vanaf dan United Crafts heet.

The Onondaga Shops
Na de scheiding in 1901 met hun broer Gustav, hebben Leopold Stickley (1869-1957) en John George Stickley (1871-1921) in 1902 hun eigen onderneming opgezet in Lafayette Ville staat New York, nl 'The Onondaga Shops'. Leopold, de designer, en John George, het commerciële genie, waren heel ambitieus en zetten zich in bij het maken van functionele meubelen met een sobere lijn - in navolging van hun broer Gustav. In 1907 nemen ze de naam L&J.G. Stickley aan. De twee broers, zeer goede ondernemers, hebben van L. & J.G. Stickley één van de meest gerenommeerde ondernemingen van de eeuw gemaakt, die heden ten dage nog voortduurt.
"Morris Chair", Model 2340. Ca. 1901

De onderneming van Gustav Stickley, die geïnspireerd was op Morris' ideaal van een onafhankelijke gemeenschap van handwerkslieden, zou een winstdeling-vereniging' worden en de eigen zagerijen in de Adirondacks zouden de ateliers van hout voorzien. Toen het bedrijf groeide, ontvingen de ambachtslieden echter geen aandelen meer; uiteindelijk werd het gereorganiseerd en kreeg het de naam Craftsman Workshops. De firma werd zeer bekend met de handgemaakte, stevige, eenvoudige eikenhouten meubelstukken in de 'missiestijl'.

In 1901 lanceert hij het tijdschrift The Craftsman om de socialistische en artistieke idealen van de arts & crafts-beweging te promoten.

In 1902 werd nog een metaalwerkplaats geopend waar accessoires, kroonluchters, vazen, plaques en jardinières werden gemaakt waar Harvey Ellis (1852-1904) zich in 1903 bij aansloot. Harvey Ellis maakte ontwerpen, dikwijls met metalen inlegwerk, die wat verfijnder waren dan die van Stickley.

De producten werden in postorder-catalogi verkocht en in 1913 opende men een showroom van twaalf verdiepingen in New York. Dit was te hoog gegrepen waarop Stickley in 1915 failliet ging en het bedrijf door L.J.G. Stickley van zijn twee jongere broers werd overgenomen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.