kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

H.M. Bateman

Henry Mayo Bateman, Brits cartoonist en karikaturist, geboren Sutton Forest, Australië 15 februari 1887, gestorven Gozo, Malta 11 februari 1970

biografie
H M Bateman werd geboren in Australië en als baby naar Engeland gebracht. Vanaf zijn zestiende jaar studeerde hij aan de Westminster School of Art en daarna aan het Goldsmith Institute. Bateman werd beïnvloed door Phil May en Caran d'Ache.
Zijn eerste contract was in 1904, voor tien tekeningen en twee illustraties in een een tijdschrift The Royal dat een keer per maand verscheen. Op zijn zeventiende was zijn stijl al die van een volwassen artiest. Vervolgens kreeg hij een contract bij tijdschrift The Tatler.

Gefrustreerd door zijn slechte gezondheid ten gevolge van zijn dienst tijdens de WO I droeg hij bij door de officieren en anderen te vermaken met zijn inspirerende tekeningen.

Bateman werkte eind 1915 voor Punch, daarna voor London Magazine en voor Strand.

Hij maakte talrijke karikaturen van militairen: ouwe sokken en andere soortgelijke in de stijl van Colonel Blimp, symbool van de stupiditeit van bepaalde officieren uit het Britse leger.

Gedurende de jaren '20 en '30 groeide Bateman's status uit tot die van de best betaalde en meest gekopieerde Britse humorist van zijn tijd door zijn serie de "Man Who...", welke op een dubbele pagina van de Tatler verscheen van 1912 tot aan 1930.

Voor Shell tekende Bateman het personage Mr Wiseman. Hij publiceerde talrijke boeken.

Na zijn pensioen maakte Bateman serieuze schilderijen en het Engelse platteland en het Mediterraanse leven.

website: www.hmbateman.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.