kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hala

Hala Zeist Lampenfabriek

Een van de eerste lampenfabrieken van Nederland opgericht in 1932 in Zeist. Sinds 1 januari 2008 gevestigd in Amersfoort.

Hala produceert verlichtingsarmaturen welke verkocht worden bij de betere verlichtingsspeciaalzaken en woning inrichters in Nederland en Belgiƫ. Op aanvraag produceren zij tevens armaturen voor projecten. Sinds haar oprichting in 1932 door industrieel ontwerper H.Th.J.A. Busquet staat Hala voor de productie van kwaliteitsarmaturen in het moderne segment. Dat heeft in de loop van de jaren enkele klassiekers opgeleverd zoals de 'Pinocchio' en de bureaulamp '144' uit 1932. - (Nederlandse industrieel ontwerper, geboren 9 februari 1914 als Herman Theodoor Jan Anthoin Busquet - overleden 12 juni 1977, begraven in Zeist. Oprichter van Hala Zeist in 1932 waar hij werkzaam was tot 1955 getuige zijn ontwerp van de zonneserie in dat jaar.

Historie
Hala startte in 1932 als importeur van een Duitse lampenfabriek voor werkplaatslampen, maar heeft zich sindsdien ontwikkeld tot producent van kwaliteitsarmaturen in het moderne segment. Hala was meer dan grotere concurrenten afhankelijk van de ambachtelijke kwaliteiten van de metaalbewerkers.

Gedwongen door de recessie van de jaren dertig produceerde Hala eenvoudige producten samengesteld uit buis- en stafijzer, gevouwen of eenvoudig gedraaide kappen en gestandaardiseerd schakelmateriaal. Toen na de tweede wereldoorlog de geƫngageerde ontwerpers van de Stichting Goed Wonen zochten naar eenvoudige, betaalbare en niet opgesmukte interieurproducten, kwamen zij zodoende al snel uit bij de sobere ontwerpen van de vaste Hala-ontwerper H.Th.J.A. Busquet. Als geen ander bedrijf stond Hala in de jaren vijftig en zestig symbool voor de zuinigheid van het modernisme.Pinnochio
Dit lampje kan staan of aan de muur hangen en is instelbaar door het staandertje te verplaatsen.

Een andere serie lampen van Hala en Busquet is de zonneserie met een binnen- en buitenkap die je ten opzichte van elkaar kunt draaien waardoor je de lichtval kunt instellen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 756.