kunstbus

Dit artikel is 03-08-2008 voor het laatst bewerkt.

Han Pieck

Nederlands meubelontwerper, ondernemer en avonturier (1923).

Han Pieck is de zoon van de tekenaar en spion Henri Pieck (tweelingbroer van tekenaar Anton Pieck). Han Pieck bezocht de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam, waar hij onder andere les kreeg van Mart Stam en Johan Niegeman. Door zijn verzetsactiviteiten maakte hij de school niet af.


Piecks eindexamenwerkstuk in 1946 zou ook zijn levenswerk worden: de nu klassieke stoel LaWo I. "LaWo" staat voor "laminated wood", een soort meubelplaat van hoogwaardig hout. De stoel bestaat uit een gebogen plaat, ofwel een stoel uit één stuk.

Een Joodse ondernemer financieerde de productie van 1000 stoelen uit dankbaarheid voor Piecks hulp tijdens de bezetting. Met zijn compagnon Maarten van Raalte richtte Pieck de LAWO fabriek (Laminated Wood) in Ommen op, waar de stoel met de zogenaamde hoogfrequent techniek geproduceerd zou worden. Met geld van de Herstelbank, die was opgezet om de Nederlandse industrie weer op poten te zetten, werd een grote pers gekocht bij Philips.

Een groot succes werd het nieuwe fabrikaat niet. In het verwoeste Nederland was er geen grote markt, en Han Pieck ging met zijn compagnon Maarten van Raalte naar Engeland. Daar werd hij bedrijfsleider in de meubelfabriek Morris & Co in Noord-Engeland waar hij hij o.a. de LaWo II ontwierp, de eetkamervariant van de LaWo I. Ook ontwierp hij hier de eetkamerstoel Bambi, eveneens uit één stuk zijn gemaakt.

Na enige tijd vertrok Pieck naar Brazilië, waar hij een fotolab, een vakantiepark en nog het een en ander exploiteerde. Hij stichtte daar een tweede gezin.

GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Han_PieckPageviews vandaag: 50.