kunstbus
Dit artikel is 23-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Appenzeller

Nederlands industrieel ontwerper en ontwerper van sieraden, geboren 21 april 1949 in Amsterdam.

Hans Appenzeller, die bekend om zijn originele, maar simpele vormen en sluitingen, streeft in zijn ontwerpen naar vorm en functie in één. In zijn sieradenn, die opvallen door hun sierlijke lijnenspel, gebrukt hij géén grote diamanten of smaragden, maar stenen die logisch passen in de constructie van een armband of collier. Hij maakt gebruik van verschillende materialen zoals, goud, zilver, staal, aluminium maar ook van edelstenen, rubber en plastic. Voor Appenzeller staat de schoonheid van het materiaal voorop en niet de waarde. 'Mijn sieraden zijn ontworpen om gedragen te worden. Niet als kunstobject. Er zijn unica maar ook (betaalbare) serica.'

Biografie
Tijdens zijn studie aan de afdeling Edelsmeden van de Gerrit Rietveld van 1966 tot 1970 zocht Hans Appenzeller al naar een juiste context om het werk van eigentijdse sieraadontwerpers te presenteren. Na zijn afstuderen richt hij in 1969 in Amsterdam samen met Lous Martin Galerie Sieraad op, een van de eerste de sieradengaleries in Nederland. Naast zijn eigen werk zijn er sieraden te zien van twintig Nederlandse ontwerpers en organiseert hij tentoonstellingen van ondermeer Art Deco sieraden.

In de woelige jaren zestig toont Galerie Sieraad steeds de nieuwste ontwikkelingen met wisselende tentoonstellingen naast de vaste collectie. Appenzeller maakt sieraden van aluminium en rubber, steeds met draagbaarheid als uitgangspunt. Zo ontstaat de 'klaparmband', waarbij de flexibiliteit van de pols voor de sluiting zorgt.

Al in het begin van de jaren zeventig richtte Appenzeller zijn aandacht op serieproductie. Dit, in combinatie met een goed gevoel voor ontwikkelingen in de mode en de vormgeving, zorgde voor een bloeiende galerie.

In 1974 opent Appenzeller zijn eigen winkel. Hij blijft de toepasbaarheid van zijn sieraden benadrukken. Met 'catwalk shows', maar ook met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum, samen met kledingontwerper Jan Aarntzen.

In verhuist de winkel naar de Grimburgwal 1 in het centrum van Amsterdam waar de nadruk ligt op moderne sieraden in een strakke vormgeving. Nog steeds toont Appenzeller hiet een overzicht van zijn ontwerpen. Sommige ontwerpen uit het verleden, de oudste dateert uit 1969, zijn ook nog steeds te koop, maar ook nieuwe ontwerpen zien regelmatig het licht. De winkel is gevestigd in een prachtig gebouw uit 1932 van de Nederlandse architect van Kempen. Het winkelinterieur is ontworpen door Wim de Vos.

Het sieraad wat Appenzeller ziet als zijn meest geslaagde en succesvolste werk is de "V-Mesh" armband uit 1982.

Appenzeller kreeg menigmaal opdrachten voor modereportages en veel aandacht in de Nederlandse media. Niet alleen in Nederland boekte hij succes, ook in onder andere New York exposeerde hij zijn bijzondere werk. Hans gaat in 1983 in New York wonen en opent daar winkels op Madison Avenue en West Broadway in Soho. Maar winkels op twee continenten is een zware belasting en tijdrovend. Om meer tijd te kunnen besteden aan ontwerpen, het allerbelangrijkste voor hem, keert hij in 1991 terug naar Amsterdam.

Naast sieraden heeft Appenzeller vazen en schalen in onder andere aluminium en kunststof ontworpen.

Hij is ook een van de eerste sieraadontwerpers die zijn werk effectief via het web presenteerde.

Appenzeller organiseert sinds de jaren zestig ook af en toe tentoonstellingen; over plastics, vazen en meubels van Nederlandse ontwerpers, maar ook een tentoonstelling voor het Tropenmuseum en een tentoonstelling over de geschiedenis van Coca Cola in de Beurs van Berlage. Zijn 30-jarig bestaan viert hij in 1999 met een tentoonstelling in het Singer Museum in Laren en de uitgave van een cd-rom met een overzicht van zijn werk.

Websites: www.appenzeller.nl


Pageviews vandaag: 492.