kunstbus
Dit artikel is 20-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Coper

Duits-Engelse keramist geboren 8 April 1920 in Chemnitz - overleden 16 juni 1981 in Frome, Somerset.

Is het een ruimteschip? Is het een vliegtuig? Nee, het is keramiek! Hans Coper en Lucie Rie (1902-1995) zijn de twee onbetwiste reuzen van de na-oorlogse keramiek. Copers fraaie totemachtige vazen vervaagden het onderscheid tussen kunst en design en samen met Lucie Rie zorgde hij voor een herleving van de studiokeramiek.

Copers benadering van studiokeramiek was geïnspireerd op oosterse productietechnieken en vormen. Ook was hij een bewonderaar van het beeldhouwwerk van Henry Moore (1898-1986) en Constantin Brancusi (1876-1957); zijn werk bezat een vergelijkbare monumentaliteit.

Biografie
Hans Coper studeerde aanvankelijk textieltechniek en emigreerde in 1939 van Duitsland naar Groot-Brittannië. NAdat hij twee jaar lang in Canada werd vastgehouden als vijandige buitenlander heeft hij kort gediend in het Engelse leger.

In 1946 zag hij Lucie Ries studiokeramiek in haar pottenbakkerij Albion Mews in Londen, waarna hij als assistent met haar ging samenwerken.

Bernard Leach was gegrepen door de schoonheid van Japanse keramiek en werkte regelmatig samen met Shoji Hamada. Rie werd geboren in Wenen maar werkte het grootste deel van haar leven in Engeland. Ze bewonderde Leach, maar onttrok zich bewust aan zijn esthetische invloed. Datzelfde gold voor Hans Coper die zijn loopbaan als keramist begon in het atelier van Lucie Rie.

Lucie Rie begon met bakken in het Wenen van de jaren twintig, maar kwam door de opkomst van de Nazi's in Londen terecht, waar ze de eveneens gevluchte Duitser Hans Coper ontmoette. Zij leerde hem pottenbakken en de twee zouden, ondanks een leeftijdsverschil van 20 jaar, levenslang vrienden blijven. Rie's vazen, sierlijk en kleurrijk, verwierven internationale faam. In 1989 organiseerde de Japanese couturier Issey Miyake tentoonstellingen in Tokyo en Osaka waarin Rie's keramiek naast zijn eigen ontwerpen te zien was. In 1990 werd Rie benoemd tot Dame of the British Empire.

Rie zei over haar tovenaarsleerling: '...ik maak keramiek, Hans maakt kunst.' Geïnspireerd door beeldhouwers als Giacometti en Brancusi ontwikkelde Coper een abstracte en daardoor vaak futuristische stijl. De enige voorwaarde die hij zichzelf stelde was dat elke creatie een te gebruiken pot moest zijn. Zijn 'oefeningen in klei', waarin hij een bepaalde vorm eindeloos kon uitwerken, waren te zien in musea in alle wereldsteden en behoren tot de vaste collectie van het Metropolitan Museum of Art.

Zijn vazen werden vanaf 1950 tentoongesteld in de Berkeley Galleries in Londen en in 1955 in het Röhsska Konstslöjdmuseet in Göteborg.

Vier jaar later verhuisde Coper naar Digswell in Hertfortshire waar hij keramiek produceerde die was beïnvloed door primitieve en Cycladische kunst.

Van 1961 tot 1969 doceerde hij aan de Camberwell School of Arts & Crafts en in 1966 verhuisde hij weer naar Londen.

Tussen 1966 en 1975 doceerde hij aan het Royal College of Art in Londen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.