kunstbus
Dit artikel is 20-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Coray

Zwitserse ontwerper en kunstenaar, geboren 9 juni 1906 in Wald - overleden 22 november 1991 in Zürich.

Hans Coray studeerde letteren in Zurich tot 1929 en werd in 1931 leerkracht op middelbare scholen in Aarau en Zuoz.

Van 1932 tot 1938 studeerde hij design, astrologie, theologie en grafologie. In deze periode ontwierp Coray ook metaalwerk en stoelen.

1938 ontwierp hij de lichtgewicht aluminium stoel Landi voor de 'Schweizerische landesausstellung' (De naam "Landi" komt van "Landesausstellung") die het jaar daarop in Zürich werd gehouden. De perforaties in de stoel reduceerden niet alleen het gewicht, maar zorgden ook voor waterafvoer, waardoor hij ook buiten gebruikt kon worden. De Landi werd aanvankelijk vanaf ca. 1939 geproduceerd door P. & W. Blattmann en werd in 1971 door Zanotta heruitgebracht als de 2070 Spartana.

In 1941 deed Coray een cursus metaalbewerking in Zürich en tijdens W.O. II was hij in dienst van Zwitserse chemiebedrijven.

Vanaf 1945 werkte hij als onafhankelijk ontwerper, kunstenaar en kunsthandelaar. Nadat hij eind jaren '40 voor Wohnbedarf nog een serie meubilair van aluminium, metalen buizen en hout en in het begin van de jaren vijftig nog enkele stoelen had ontworpen, sommige met bekleding, wijdde hij zich geheel aan zijn, meestal metalen, beeldhouwwerken waarmee hij exposeerde in Zürich, Berlijn en Keulen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 70.