kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans J. Wegner

Deense meubeldesigner, geboren in 1914 in Tønder, overleden in 2007.

Hans J. Wegner verwierf internationale roem met zijn ontwerpen voor stoelen.

Hans J. Wegner, de zoon van een groot schoenmaker, ging in de leer in de timmerwerkplaats van H.F. Stahlberg. Na zijn militaire dienst studeerde hij van 1936 tot 1938 aan de School for Arts & Craft in Kopenhagen. Vervolgens ging hij in opleiding bij meubelontwerper Orla Mølegaard Nielsen (1907) aan de Kunsthandvaerkenskolen.

In 1938 was Wegner in dienst bij de architecten Erik Møller en Flemming Lassen. In 1940 ontwierp hij het meubilair voor het nieuwe stadhuis van Arhus waar Møller samen met Arne Jacobsen aan werkte.

In 1943 startte hij zijn eigen ontwerpbureau in Arhus en van 1946 tot 1948 werkte hij samen met architect Palle Suenson, met wie hij in Kopenhagen een bureau zou openen.

In Wegners traditionele Scandinavische benadering, getuige de Chinese stoel (1943), de stoelen Pauw (1947), Y (1950) en Lakei (1953), vielen de vereenvoudigde vorm en constructie op waarme hij de strijd aanging met het geometrisch formalisme van het Modernisme in die tijd.

Wegner groeide uit tot een van de belangrijkste figuren van het Scandinavisch design en was internationaal bekend om zijn uitgebalanceerde handgemaakte stoelen, veelal van massief hout. Zijn stoelen werden vervaardigd door Johannes Hansen, Fritz Hansen, Andreas Tuck, Getama, A.P. Stolen, Carl Hansen & Søn en PP Møbler.

In 1949 begon hij samen te werken met meubelmaker Carl Hansen & Zoon A/S, een belangrijke fabrikant van Deens modern klassiek meubilair, waarna meer dan vierhonderd stoelen werden uitgebracht onder het label Wegner, zoals Round (1949) bekend geworden onder de naam The chair De stoel en Klassieke stoel
Wegner werd diverse malen onderscheiden; hij kreeg onder andere de Lunning Prijs in 1951 en de International Design Award in 1957. In 1997 werd hem een eredoctoraat verleend aan het Londense Royal College of Art.

De Deense meubeldesigner Hans J. Wegner is op 92-jarige leeftijd overleden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 5.