kunstbus
Dit artikel is 19-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Harold van DorenAir-King radio

Amerikaanse ontwerper, geboren 2 maart 1895 in Chicago, Illinois - overleden 3 februari 1957 in Philadelphia.

Van Doren was een vooraanstaande ontwerper uit de stroomlijn periode.

Biografie
Na een studie talen vertrok Harold (Livingston) Van Doren naar Parijs waar hij in het Louvre kwam te werken. Hij vertaalde de de biografieën Paul Cézanne en Jean Renoir van Ambrose Vollard en had een rol mee in Renoirs film La Fille déau.

In het begin van de jaren 1920 keerde hij terug naar de Verenigde Staten waar hij assistent-directeur werd van het Minneapolis Institute of Arts. Hij nam er echter zijn ontslag om in Philadelphia een eigen bedrijf voor industriële vormgeving te beginnen. Een van zijn eerste klanten was de Toledo Scale Company waarvoor hij weegschalen ontwierp uit een nieuw soort plastic: plaskon, waardoor het product lichter werd. Zijn bedrijf ontwierp verder veel 'gestroomlijnde' producten voor onder meer Good Year, Maytag, Ergy, de Philco Corporation, Swartzbaugh en DeVilbiss. Samen met John Gordon Rideout ontwierp hij in 1930-1931 de veelgeprezen radio van kunststof in de vorm van een wolkenkrabber voor Air-King Products.

Van Doren brengt in 1940 het boek 'Industrial Design: A Practical Guide to Product Design and Development' uit waarmee hij een belangrijke bijdrage levert aan de theoretisering van Streamline Design. In zijn boek stelt hij dat 'het het werk is van de industrieel ontwerper om de functie van gebruiksvoorwerpen in aantrekkelijke vormen te interpreteren, deze voorwerpen schoonheid in vorm en kleur te geven, maar bovenal bij de consument de wens op te roepen het product te willen bezitten.'

In 1949 beargumenteert hij in het artikel Streamlining Fad or Function? in het magazine Design waarom veel voorwerpen met metalen oppervlakken zoals koelkasten en auto's, met ronde vormen en lijnen zijn vormgegeven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 882.