kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hartmut Esslinger

Duits-Amerikaanse industrieel vormgever, geboren in 1945 in Altensteig, Duitsland.

'We believe customers just don't buy a product; they buy value in the form of entertainment, experience and self-identity.' - (Hartmut Esslinger)

Hartmut Esslingers' ontwerpen werden beïnvloed door de functionalistische benadering van design die door Max Bill en Hans Gugelot werd gedoceerd op de Hochschule für Gestaltung in Ulm. Esslinger tracht de technologie in de elektronicasector te humaniseren en gebruikersvriendelijke producten te creëren.

Biografie
Na een studie elektrotechniek aan de Universiteit van Stuttgart vervolgt Hartmut Esslinger zijn opleiding met industriële vormgeving aan de Fachhochschule in Schwäbisch Gmünd.

Nadat hij In 1969 de Duitse nationale prijs Gute Form had gewonnen begon hij een ontwerpadviesbureau in Altensteig. Hij werkt voor het elektronicabedrijf Wega Radio. Wega Radio werd in 1975 opgekocht door Sony. Hierdoor kwam Esslinger terecht op de Japanse elektronicamarkt.

In 1975 ontwerpt hij de hifi-installatie Concept 51K voor Wega die hem internationale erkenning bracht.

In 1982 wijzigt Esslinger de naam van zijn adviesbureau in FROGdesign (Federal Republic of Germany). Esslinger opent een kantoor in Campbell, Californië, waar hij werkt voor de computerindustrie in Silicon Valley.

FROGdesign heeft enkele zeer kenmerkende producten op de markt gebracht, zoals bijvoorbeeld Sony Trinitron, de witte Mackintosh Classic voor Apple Computer in 1984 en Lufthansa Terminals. frog is daarnaast wereldleider op het gebied van software gebruikersinterfaces en E-Commerce. Frogdesign heeft camera's, synthesizers, verrekijkers, communicatieapparatuur en kantoormeubelen ontworpen voor onder andere RCA, Eastman Kodak, Polaroid, Motorola, Seiko, Sony, Olympus, AT& T, AEG, König und Neurath, Erco, Villeroy & Boch, Rosenthal en Yamaha.

Het adviesbureau had veel ontwerpers in dienst, waaronder Ross Lovegrove, en ontwikkelde een huisstijl die het modernisme van het Bauhaus en de Hochschule für Gestaltung in Ulm combineerde met organische vormen, waarbij een door ergonomie bepaalde functionele benadering van design wordt gehanteerd.

frogdesign beschikt vandaag de dag over meer dan 400 medewerkers verspreid over studios in Stuttgart, Altensteig, Milaan, Austin, New York, Palo Alto, Los Angeles, San Fransisco, Seattle, Tokyo en Shanghai. Het hoofdkantoor van het bedrijf ligt nu in Silicon Valley te Californië. In September 2008 opent frog design een nieuwe studio in Amsterdam. Het agentschap werkt onder andere voor Microsoft, CommerceONE, SAP en Dell.com. - (www.prnewswire.co.uk)

Websites:
. www.frogdesign.com
. vdm.io.tudelft.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 186.