kunstbus
Dit artikel is 10-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hein Stolle

Nederlandse architect en meubelontwerper, geboren 20 april 1924 - overleden 8 augustus 2006.

Stolle is onder meer bekend vanwege de vele meubels die hij in de loop der jaren ontwierp. Bekende meubelontwerpen van Stolle zijn fauteuil A-20 en een fauteuil uit 1947 met biezen zittingen, welke later door Goed Wonen in productie zouden worden genomen. Daarnaast bekwaamde hij zich op het gebied van architectuur en interieurarchitectuur.

Biografie
Heinrich Wilhelm Christian (Hein) Stolle werd opgeleid tot binnenhuisarchitect aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten onder leiding van Cor Alons en H.J. Brusse en vervolgens bij Mart Stam en Niegeman aan het IVKnO te Amsterdam.

Als meubelontwerper was Stolle met Wim den Boon, Hein Stolle en Pierre Kleykamp medeoprichter en lid van Groep & (1946-1950). Deze groep engageerde zich aan Goed Wonen, in welk tijdschrift zij hun ontwerpen publiceerden en waarvoor zij modelwoningen en tentoonstellingen ontwierpen. De groep ontwierp o.a. het interieur van Thomas' Havenbedrijf (Brinkman & Van den Broek) te Rotterdam en de internationale vertrekhal van Schiphol, maar ook een eetkamerstoel voor Goed Wonen, waarvan binnenhuisarchitect Wim Den Boon (1912-1968) vanaf het begin tot 1950 redactiesecretaris was.

In 1950 vond in het Park aan de Maas de omvangrijke tentoonstelling rotterdam Ahoy' plaats, die in anderhalve maand 1,5 miljoen bezoekers trok. 1500 mensen werkten hier zesenhalve maand aan onder leiding van de hoofdarchitecten Joop van den Broek (1898-1978), Jaap Bakema en Hein Stolle. Het werd een promotietentoonstelling voor de wederopbouw van de zwaargehavende stad. - (1949/1950 en in 1952 ging H.W.Ch. Stolle een maatschap aan met de architect Arnold Numan Oyevaar (1922-2006). Zij ontwierpen meubelen (vaak in samenwerking met Martin Visser) voor De Bijenkorf en de inrichtingen van Ons Huis Ons Thuis, de beroemde OHOT-tentoonstellingen van het chique warenhuis. Op basis van eenzelfde romp ontwierp Martin Visser twee metalen onderstellen, en Stolle een fauteuil met een wengé houten en een met een metalen onderstel. Door het contact met Martin Visser die aan de bijenkorf was verbonden kwam er een expositie OHOT met 12 meubelontwerpen van Stolle. Daarnaast ontwierp Stolle meubels voor Metz & Co.

Met opdrachten voor de interieurs voor het Leidsepleintheater, bioscoop de Uitkijk, beide te Amsterdam en het AMVJ Rijnhotel te Rotterdam raakte de portefeuille dermate gevuld dat ook architect Van Gool zich aansloot in O.S.G.-architecten.

In de jaren '50 en '60 heeft Stolle verschillende meubels voor meubelfabriek 't Spectrum ontworpen.

In 1960 werd Stolle redactielid van het maandblad 'Goed Wonen' en in 1962 verbouwde hij de toonzaal van de gelijknamige stichting in de Leidsestraat.

Stolle ging vanaf 1976 verder als zelfstandig architect en vanaf 1982 daarnaast ook weer als meubelontwerper.In 2001 werd zijn tafelontwerp uit 1946, T46, door de beroemde Engelse firma lsokon Plus in productie genomen. In dat zelfde jaar kreeg Stolle voor dit ontwerp een prijs voor het beste meubelontwerp van dat jaar uitgereikt door Prins Charles.

2004 - Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardig is van 19 september tot en met 30 oktober 2004 een tentoonstelling van zijn meubelontwerpen te zien op de nieuwe locatie van WonderWood Amsterdam aan het Rusland 3 (meubels, is hij de Nederlandse vertegenwoordiger van Isokon Plus. Deze Engelse meubelmakerij produceert heruitgaven van bekende ontwerpers, zoals Marcel Breuer. Ook de driehoekige salontafel T46 van Hein Stolle is 55 jaar na het ontwerp weer in productie genomen bij het Engelse bedrijf. De tafel werd onlangs zelfs genomineerd voor de British Classic Design Award. Stolle ontwierp deze stoel oorspronkelijk in een aluminium uitvoering, omdat het lamineren van hout op dat moment te duur was.
De derde tak van het bedrijf houdt zich bezig met het uitbrengen van verborgen Nederlands design:
. Het zitvlak van de Emmen bestaat uit drie massieve delen die geleidelijk naar het midden aflopen. Van de toenmalige kleine productie zijn geen exemplaren meer bekend. Daarom heeft WonderWood Amsterdam eveneend de 'Emmen' in een beperkte oplage in productie genomen. 'Een tijdje geleden kwam Hein Stolle hier de winkel binnenlopen. De gepensioneerde architect Stolle heeft in het verleden veel houten stoelen ontworpen, maar hij bracht ze nooit op de markt. Hij liet wat ontwerpen zien en dat sprak me enorm aan. We zijn vervolgens samen een partij Amerikaans grenen gaan inkopen en hij heeft 25 lattenstoelen gemaakt op de stoep van zijn huis. De eerste werd direct aangekocht door het Stedelijk Museum en de andere exemplaren zijn in de winkel verkocht.' - (augustus 2006 overleed architect/ontwerper Hein Stolle op 82-jarige leeftijd.

Websites:
. www.bonas.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.