kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Helmut BätznerDuitse architect en vormgever, geboren 1928 in Stuttgart.

Biografie
Na zijn opleiding tot timmerman studeerde Bätzner architectuur aan de Technische Hochschule in Stuttgart.

In 1962 vertrok hij naar Rome voor zijn studie om in 1963 weer terug te keren in Stuttgart waar hij docent werd aan de Werkkunstschufe in Krefeld.Helmut Bätzner

Tussen 1964 en 1965 ontwikkelde Bätzner voor de Duitse fabrikant Bofinger (Bofinger-Produktion) de eerste kunststof stoel "Model No. BA 1171" (1126) uit één stuk voor massaproductie. Van de stoel, ontworpen voor het Badisches Staatstheater in Karlsruhe, zijn er sinds de introductie in 1966 meer dan 120.000 geproduceerd.
Bofinger stoel "BA 1171" is gemaakt van met fiberglas versterkt polyester. De stapelstoel werd door middel van het 'prepreg-proces' in slechts vijf minuten geproduceerd door een verhitte dubbele pers van tien ton, waarna ook de afwerking bijna geen tijd in beslag nam. De Bofingerstoel zou een een grote invloed hebben op het latere kunststof tuinmeubilair.

Sinds 1964 werkt Bätzner als freelance architect en vormgever. Hij ontwierp onder andere de Psychiatrische Klinik Karlsruhe en het administratiekantoor voor de Technische Hochschule Aachen. Ook Het Badisches Staatstheater (1970-1975) werd gebouwd naar ontwerp van Helmut Bätzner.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.