kunstbus
Dit artikel is 13-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henk Stallinga

Nederlands beeldend kunstenaar en industrieel ontwerper, geboren 25 september 1962 in Tytsjerk (Tytsjerksteradiel).

'Het ontwerp moet voor zich spreken en daar is niet al te veel poespas bij nodig, laat staan gewenst.'

Henk Stallinga ontwerpt, produceert en distribueert op eigen initiatief een uitgebreide serie producten, variërend van meubels tot verlichting, van vazen tot handtassen. De ontwerpen zijn gekenschetst door woorden als origineel, geestig, ruig, poëtisch, sober en efficiënt. Een belangrijk deel van deze producten maakt deel uit van collecties in Musea over de gehele wereld.

Biografie
Henk Stallinga studeerde van 1988 tot 1993 aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

Hij richtte 'Studio Stallinga' (Henk Stallinga bv) op meteen na zijn afstuderen en begon in 1994 met het ontwerpen van een hele serie eigen producten.

In 1993 ontwerpt hij zijn sponsvaas. Een spons met waterdichte bodem waar bloemen simpelweg ingestoken konden worden.

Hij nam deel aan enkele projecten, waaronder de tentoonstelling van Jonge Industriële Ontwerpers in het Stedelijk Museum voor de Moderne Kunst in Amsterdam (1994) en een tentoonstelling "Dutch Design in het "Garden Café" van het museum voor moderne Kunst in New York.

'Wattje' is een flexibele draadlamp. Het is een eenvoudig maar zeer tijdloos en bruikbaar ontwerp: Stekker + draad + fitting = lamp. In het postmodernisme van de jaren tachtig werd design vaak als alleen maar verfraaiing gezien. Designer Henk Stallinga ergerde zich nogal aan deze denkwijze en reageerde op deze stijl met een tegenaanbod. In zijn ontwerpen nam hij de dingen nogal eens heel letterlijk, met een grappig resultaat Stekker, gloeilamp en stevig snoer maken het lampje, zonder aan/uit knop. Wattje is in alle eenvoud zeer bijzonder en zeer flexibel: waar je licht krijgt wordt bepaald door waar je een stopcontact hebt. Watt is onder meer opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en van Cooper Hewitt in New York.
Website: Henk Stallinga buigt een plaat staal zo dat deze parallel aan de muur loopt maar gaandeweg afbuigt om zodra hij de vloer raakt om te krullen tot een zitvlak. De stoel is gemaakt van 8 mm gewalst staal en staat vrijwel geheel in balans. Vanaf het 2e exemplaar heeft Henk Stallinga het zitvlak iets hoger geplaatst waardoor het zitcomfort is toegenomen. Er zijn er inmiddels 5 uitgevoerd met verschillende afwerkingen; blank staal gelakt, twee geverfd in Rietveldrood en Staalblauw en twee in rvs. De oplage is beperkt tot 10 exemplaren. In 1993 heeft Henk een aantal zitelementen gemaakt in gebogen staal. De fascinatie voor het buigen van staal kwam voort uit Stallinga's jeugd waar hij veelvuldig meevoer op grote binnenvaartschepen en de schoonheid en kracht van staal heeft leren waarderen. Het zijn die herinneringen "van stalen wanden die naadloos overgingen in banken of andere werkvlakken om vervolgens weer door te lopen in de vloer" die voor Henk nog steeds een grote bron van inspiratie zijn.

Websites:
. Studio Stallinga Henk Stallinga, Annemarie Galani (red.) Henk Stallinga, Uitg. Bis, Amsterdam, 2000, 120 pag., geïll., ISBN 90-72007-80-8, ƒ 39,50.
Henk Stallinga is een bijzondere ontwerper. Hij is eigenzinnig, humoristisch en iemand met een duidelijke stellingname over de betekenis van design. Alhoewel zijn ontwerpen vrijwel alle ingrediënten bevatten die zo karakteristiek zijn voor de objecten van Droog Design, heeft hij zich hier nooit bij aangesloten.
Voor de ontwerpen van Henk Stallinga geldt meer nog dan voor menig andere ontwerper van Droog Design, dat de dingen zijn zoals ze zijn. Objecten die voor een totaal ander doel zijn gemaakt, worden gebruikt om de essentie van een bepaald gebruiksvoorwerp te laten zien. . Snijbloemen staan in een vaas die water bevat. Als oplossing is een sponsvaas gemaakt. Het gewicht van het water in de spons zorgt ervoor dat de vaas overeind blijft staan. In de gaten kunnen bloemen worden gestoken. De spons heeft een bodem die geen water doorlaat.
. Twee samengevoegde blikken voor het opvegen van stof maken een handtas. . Een driestekkerdoos is getransformeerd tot een waxinelichthouder. Het middelste aansluitpunt bevat het waxinelicht, terwijl de buitenste twee door een draad met elkaar verbonden stekkers bevatten. Deze draad is het handvat. . De Lumalasch is een cirkelvormige buis van aluminium glas, waarvan je het licht kan dimmen door er zachtjes aan te trekken.
. Een laatste voorbeeld is de wc-rolhouder van ijzerdraad. Deze is in de vorm van een paperclip gevouwen om de wc-rol vast te houden en is opgehangen aan een eenvoudig haakje.
De objecten zijn zo ongelooflijk simpel dat ze bijna ironisch worden. Iedere keer kijk je weer met ongeloof naar de bijna absurde eenvoud van de oplossingen. De titels van de ontwerpen liegen er ook niet om en zijn niet zonder humor: 'Clojo' voor de wc-rolhouder, 'The taste of talking' voor een peper- en zoutstel in de speaker en de ontvanger van een telefoon, 'One night stand' voor een nachtkastje.
De verschenen publicatie biedt een uitgebreid overzicht van Stallinga's ontwerpen. Het is leuk om ze allemaal bij elkaar te zien. In twee korte teksten die met enige inspanning wel te ontcijferen zijn, wordt het werk van Stallinga getypeerd. Murray Moss, galeriehouder in New York, beschrijft het aan de hand van de haat-liefde verhouding van Amerikanen met dit type werk, dat volgens hem eerder als kunst valt te omschrijven dan als gebruiksvoorwerp. Erik Viskil, directeur van de Rietveld Academie in Amsterdam, plaatst het werk van Stallinga in de context van het presenteren van design en toegepaste kunst in musea. Na het lezen en vooral bekijken van het boek, vormgegeven door Lava, groeit het verlangen om meer te weten te komen over de betekenis van zijn objecten voor de manier waarop wij naar huishoudelijke voorwerpen en gebruiksobjecten kijken, wat de beeldcodes ervan zijn en wat dit zou kunnen betekenen voor de overkill aan vormgeving in onze huidige maatschappij. De werken van Henk Stallinga nemen in de discussie hierover een duidelijk positie in. - (Liesbeth Melis)
 

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.