kunstbus
Dit artikel is 25-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry Dreyfuss

Amerikaans industrieel ontwerper, geboren 1904 New York - overleden 5 oktober 1972 South Pasadena, Californië.

Henry Dreyfuss maakte ontwerpen voor grote Amerikaanse bedrijven zoals AT&T, American Airlines, Polaroid en Hoover. De toestellen die hij voor Bell Telephone ontwierp werden net als andere door hem ontworpen gebruiksvoorwerpen dagelijks door miljoenen gewone Amerikaanse burgers gebruikt.

Zijn ontwerpen zijn een voorbeeld van Streamlining in het Amerikaanse design. Henry Dreyfuss zelf was tegen het het gebruik van streamlining louter als vormmiddel. Net zoals bij Loewy, Bel Geddes en Teague restylede hij producten met als doel de consumptie hiervan te laten toenemen. Dreyfuss wilde met zijn ontwerpen het leven van de gewone burger verbeteren. Bij het ontwerpen van machines hield hij daarom sterk rekening met de eigenschappen van de mens die met deze productiemiddelen moest werken. Hij was van mening dat deze machines zo het meest efficiënt zouden zijn.

De Streamline Style
De grote depressie in de dertiger jaren van de vorige eeuw had een grote concurrentiestrijd tot gevolg in het Amerikaanse bedrijfsleven. Hierdoor ontstond niet alleen een professionele aanpak van de vormgeving van produkten, maar ook een eigen stijl. Industriële vormgeving werd in die tijd steeds meer een beroep. Pioniers waren o.a. Raymond Loewy, Norman Bel Geddes, Walter Darwin Teague en Henry Dreyfuss. Door toedoen van deze ontwerpers werd het stroomlijnen van allerlei producten zo populair, dat het wel vereenzelvigd is met de Amerikaanse industriële vormgeving uit die periode. Het ontwerpen gebeurde soms op basis van wetenschappelijke berekeningen, vaak echter was het ontwerp gebaseerd op de symbolische lading en bestond er geen functioneel verband met het product. - (Natuurlijk zijn er wel Streamline-ontwerpen geweest waarbij de vorm wel een functie had. In de bekende Hudson J-3A-locomotief, ontworpen door Henry Dreyfuss in 1938, is de kogelvorm het resultaat van windtunnelstudies voor hogesnelheidsvoertuigen. Maar voor het merendeel van de Streamline-voorwerpen gaat het vooral om de symbolische waarde van de futuristische, 'snelle' vorm kijk alleen maar naar het merendeel van de gestroomlijnde producten, huishoudelijke apparaten als strijkijzers, toasters en puntenslijpers, waarvoor het helemaal niet belangrijk is hoeveel luchtweerstand ze hebben. - (Biografie
Dreyfuss stamt uit een New Yorkse familie die handelde in theaterbenodigdheden. Na zijn studie aan de Ethical Culture School in New York, ging hij in 1923 in de leer ging bij industrieel vormgever Norman Bel Geddes die hem opleidde tot theatervormgever. Zo maakte Dreyfuss tussen 1924 en 1928 ongeveer 250 decors voor verschillende theaters en ontwierp hij kostuums, decors en verlichting voor het Strand Theater in New York en de keten variététheaters van de R.K.O. (Radio-Keith-Orpheum).

Na een tijdlang als adviseur bij het warenhuis Macy te hebben gewerkt opende hij in 1929 zijn eigen bureau voor theater- en industriële vormgeving dat een grote zakelijke clientèle trok, waaronder Bell Telephone, AT&T, American Airlines, Polaroid, Hoover en RCA.

Dreyfuss zorgde bij de Hoover stofzuiger uit 1933 voor een compleet nieuw design dat werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Hoover technici. Het gebruik van bakeliet maakte een veel complexere vormgeving mogelijk dan voorheen. Hij creëerde nieuwe kleuren voor de Hoover, als wel de benaming ervan: "stratos" grijs en blauw.

Enkele ontwerpen:
. Het Bell tafeltoestel type '300', uit 1937.
. In 1938 ontwierp hij de Hudson stoomlocomotief.
. Voor de New York World's Fair (1939) maakte hij een model voor de stad van morgen voor General Electric: Het democracity-diorama (het paviljoen van de toekomst).
. Kort voor 1940 ontwierp hij twee treinen voor New York Central Railroad, waaronder de beroemde 20th Century Limited (1938).
. De ronde Honeywell kamerthermostaat ontworpen in 1942. Het model van deze thermostaat is reeds meer dan een halve eeuw oud, maar wordt nog steeds geplaatst.
. Telefoon Trimline uit 1965

American Airlines gaf Dreyfuss opdracht het interieur van haar Boeing 707 te ontwerpen, iets wat hij ook nog zou doen voor de Lockheed "Electra" en de Superconstallation.

Een aantal van zijn ontwerpen zijn voorzien van een afbeelding van zijn handtekening, een vroeg voorbeeld van designer labeling.

Toen Europa nog druk bezig was met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, was de consumptiemaatschappij in de VS al volop in ontwikkeling. De auto-ontwerpers gingen zich meer met de styling van auto's bezighouden. De verpakking werd erg belangrijk. General Motors nam het initiatief een onderzoekscentrum voor styling op te richten, onder leiding van industrieel ontwerper Harley Earl. Samen met collega ontwerpers Raymond Loewry en Henry Dreyfuss ontwierp Earl een heel nieuw vervoerssysteem. Behalve auto's ontwierpen ze ook benzinestations, Greyhound-bussen en locomotieven. De auto's die in de jaren 50 in de VS ontworpen zijn, zijn een feest voor het oog: de Chevrolet, de Studdebaker, de Buick. Ze hebben allen veel chroom, afgeronde, gestroomlijnde vormen en 'vleugels'. Het zijn grote auto's ontworpen met veel oog voor detail en keurig afgewerkt, zowel exterieur als interieur. - (ideeën over antropometrie en ergonomie worden uiteenzet, droeg ertoe bij dat de ergonomie een onmisbaar hulpmiddel werd voor ontwerpers. Dreyfuss' studie had een onmiskenbare invloed op duizenden andere ontwerpen en ontwerpers.

Basquiat maakte ook graag gebruik van allerlei tekens, die hij haalde uit het Symbol Sourcebook van Henry Dreyfuss, een compendium van tekens en symbolen uit allerhande culturen.

Vanwege een terminale ziekte bracht hij en zijn vrouw zichzelf in 1972 om het leven. Het door hem opgerichte adviesbureau voor industriële vormgeving bestaat nog steeds.

Websites:
. Wahl-Eversharp Skyline (GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Henry_Dreyfuss

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.