kunstbus
Dit artikel is 17-12-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herbert Matter

Zwitsers-Amerikaanse grafisch vormgever en fotograaf, geboren in 1907 te Engelberg, Zwitserland - overleden in 1984 in Southhampton, New York.

Matters combineerde in zijn tekeningen de visuele helderheid van de Swiss school (Zwitserse school) met de Amerikaanse volkscultuur waarmee hij mede de avant-gardistische grafische vormgeving in de na­oorlogse VS bepaalde. Herbert Matter was in Zwitserland grondlegger van de fotoaffiche.

Biografie
Na zijn studie schilderkunst aan de École des Beaux-Arts in Genève van 1925 tot 1927 voltooide Herbert Matter zijn opleiding aan de Académie de l'Art Moderne in Parijs.

Van 1929 tot 1932 maakte hij typografische ontwerpen. Hij werkte daarnaast als fotograaf voor Deberny & Peignot, ontwierp met A.M. Cassandre posters en werkte met Le Corbusier aan installaties en gebouwen.

Matter gebruikte net als Jan Tschichold zijn expertise op het gebied van fotografie en industriële druktechieken voor de ontwikkeling van een 'overdrukmethode', waarmee hij zijn posters meer diepte gaf en een bepaalde interactie teweegbracht tussen de foto zelf en de typografie. Doordat krachtige beelden werden gecombineerd met een stevige typografische vormgeving waren Matters posters, zoals die voor het Zwitsers verkeersbureau, zeer modern en opvallend direct.

In 1936 verhuist Matter naar New York, waar hij als fotograaf voor de tijdschriften Vogue en Harper's Bazaar werkte.

In W.O.II ontwierp hij propagandaposters voor de Amerikaanse regering: hij maakte o.a. de 'America Calling'-poster (1941) met een foto van een adelaar in vlucht.

Van 1943 tot 1946 werkte Matter als grafisch vormgever op het Eames Office in Venice (Californië).

In de jaren '50 trok Florence Schust Herbert Matter aan die een reeks kleurrijke, humoristische en opvallende reclameposters maakte voor Knoll en het opvallende 'K'-logo ontwierp. Zijn Knoll­affiche (1959) voor de Tulip-stoel van Eero Saarinen viel op vanwege de ondubbelzinnige boodschap ­ op de ene bladzijde stond de stoel verpakt afgebeeld, op de andere was de verpakking verwijderd. Ook was hij samen met Florence verantwoordelijk voor de corporate identity van het bedrijf, die werden gekenmerkt door duidelijkheid en oog voor detail, tot grafische vormgeving.


17 mei '05, bijgewerkt 27 januari 2006 - Nabij New York zijn 32 voorheen onbekende schilderijen van de abstracte schilder Jackson Pollock ontdekt. Dat heeft Alex Matter, die de schilder als kind heeft gekend, dit weekeinde bekendgemaakt. Matter (63) trof de schilderijen in 2002 aan in een opslagruimte in East Hampton, een stadje ten oosten van New York. Daar was het werk sinds 1958 in bruin papier opgeslagen door Matters ouders, kunstenaars die bevriend waren met Pollock (1912-1956) en diens vrouw, Lee Krasner. - (expressionistische schilder Jackson Pollock worden toegeschreven.Hoewel het onderzoek mede zijn eigen initiatief was, wijst de eigenaar van de doeken, Alex Matter, de resultaten af.
Volgens Matter, zoon van de van oorsprong Zwitserse fotograaf Herbert Matter die met Pollock bevriend was, vond hij in 2002 32 in pakpapier gewikkelde doeken in een opslagplaats die van zijn vader was geweest. Pollock zou de doeken in Herb Matters studio in New York hebben geschilderd tussen 1946 en 1949. In het rapport dat de universiteit deze week publiceerde, constateren de onderzoekers echter dat de pigmenten en bindmiddelen op de schilderijen pas op de markt kwamen nadat de kunstenaar overleden was. - (http://www.nrc.nl/kunst/article1766569.ece/Echtheid_gevonden_werken_Pollock_betwist

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.