kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hochschule für Gestaltung

Hochschule für Gestaltung, Ulm

Duitse ontwerpopleiding, opgericht in 1953 te Ulm in Duitsland - opgeheven in 1968.

De Hochschule für Gestaltung (HfG) in het Duitse Ulm, oorspronkelijk als de officiële opvolger van het Bauhaus opgericht, was de invloedrijkste naoorlogse Duitse ontwerpopleiding gedurende de jaren '50 en '60. 'Form follows function' werd er strict gepropageerd, ook werd er een rationalistische denkpiste ontwikkeld. Als 'neutrale wetenschappelijke medewerker' en 'kritische coördinator' tracht de Ulmse designer aan het massaproduct een essentiële rol toe te kennen in de industriële cultuur. - (Max Bill was van 1950 tot 1956 de eerste rector van de Hochschule für Gestaltung in Ulm, die hij probeerde te leiden in de geest van het Bauhaus. de Zwitserse schilder, beeldhouwer, architect en publicist Max Bill pleitte met zijn manifest 'Konkrete Gestaltung' voor een architectuur die ontstaat uit haar eigen middelen en wetten. Dit manifest was afgeleid van Van Doesburgs manifest 'Art Concret' en heeft veel overeenkomsten met het manifest van De Stijl 'De Nieuwe Beelding'. Max Bill propageerde de deugden van Good Design en organiseerde de serie tentoonstellingen 'Die Gute Industrieform'. Vooral bij Braun, waar Dieter Rams een functionalistische huisstijl voor elektrische producten ontwikkelde, vond het 'Good Design' ingang.

Otl Aicher was van 1947 tot 1954 betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van de Hochschule in Ulm. Het idee hiervoor ontstond na een ontmoeting met Max Bill in 1947. In 1953 richtte hij samen met Inge Scholl (geb. 1917), vanaf 1952 zijn vrouw, en Max Bill in Ulm de Hochschule für Gestaltung Ulm op. Zij deden dit met het doel de maatschappelijk geïnspireerde leerstellingen van het Bauhaus, dat in de jaren dertig werd gesloten door de nationaal-socialisten, te doen herleven. Max Bill maakte de schetsen voor de gebouwen en werd de eerste directeur van de instelling waar ontwerpcolleges werden gegeven met een aantal ex-personeelsleden van het Bauhaus, waaronder Ludwig Mies van der Rohe, Josef Albers en Johannes Itten als gastdocenten.

In 1954 vroeg Max Bill aan Hans Gugelot met studenten aan de nieuwbouw van de juist gestarte Ulmer Schule te beginnen. Hans Gugelot werd directeur van de afdeling productontwerp waar hij het Functionalisme propageerde. De nieuwe schoolgebouwen werden geopend in 1955.

Van 1954 tot 1965 doceerde Otl Aicher aan de afdeling visuele communicatie in Ulm en was hij gastdocent op Yale University. Daarna was hij er van 1962 tot 1964 directeur van. Als grafisch vormgever waren Aicher en de Entwicklungsgruppe 5 van de Hochschule für Gestaltung in Ulm verantwoordelijk voor het corporate design en logo van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

In 1953 ontdekte Erwin Braun de markt voor radio's, "eerlijke, onopvallende en praktische apparaten" met een moderne esthetiek. Professor Wilhelm Wagenfeld en ontwerpers als Fritz Eichlers (1911-1991), verbonden aan de Hochschule für Gestaltung in Ulm, kregen in 1954 opdracht de radio's en fonografen van het bedrijf te herontwerpen, de eerste voorbeelden van Braun-design. Deze nieuwe lijn van Braun werd geïntroduceerd op de radiobeurs in Düsseldorf in 1955 en verwierf internationale bekendheid. Eichler's huisstijl, die niet alleen gebruikt werd voor productontwerpen, maar ook in de verpakkingen, logo's en reclame voor Braun, was gebaseerd op geometrische eenvoud en bruikbaarheid. Eichler gaf daarnaast ook opdrachten aan ontwerpers van de Hochschule für Gestaltung, waaronder Otl Aicher, Hans Gugelot en Dieter Rams. Bekende ontwerpen uit deze periode zijn de radio's en grammofoons van Eichler en Artur Brauns, en de Phonosuper SK4 ('de kist van Sneeuwwitje')(1955) van Dieter Rams en Hans Gugelot.

In 1956 nam de Argentijnse ontwerptheoreticus Tomás Maldonado (geb. 1922) het directeurschap van Bill over. In 1968, een jaar nadat Maldonado, die pleitte voor massaproductie, -communicatie, -participatie, de HfG had verlaten, trok de plaatselijke overheid de subsidie voor de instelling in, verklarend dat het programma te radicaal was geworden waarop werd besloten de school te sluiten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.