kunstbus
Dit artikel is 09-11-2019 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Holmegaard-Glasfabriek

Holmegaard Glasfabriek of Holmegaards Glasværk

Deense glasfabriek in het centrum van Fensmark, een deel van Holmegaard net buiten de plaats Næstved, opgericht in 1823.

Danneskiold vroeg toestemming aan de Deense koning een glasfabriek te bouwen in Holmegaard Mose ("Holmegaard Bog"). De toestemming arriveerde echter vlak na zijn overlijden waarop zijn weduwe Henriette Danneskiold-Samsøe besloot het plan wel door te zetten en zelf van start te gaan. Vanaf 1825 begon de fabriek met het produceren van groene flessen om al snel naar Boheems voorbeeld ook doorzichtige drinkglazen te gaan maken.

Vanwege de aanwezigheid van brandstoffen in de nabijheid werden meerdere glasfabrieken in deze omgeving opgezet waarvan vele in de loop der tijden zouden worden opgenomen in Holmegaard Glassworks. Veel van het vroege werk waren afgeleide producten maar in de 20e eeuw begon Holmegaards Glasværk ook kunstenaars aan te trekken voor het het ontwerp van het glaswerk. Zo werden tussen de jaren 1930 en 1980 de ontwerpen van Jacob E. Bang (1899-1965), Per Lütken (1916-1998) en Michael Bang (1944 - 2002) alom zeer hoog aangeschreven.

De Deense glasmaker Per Lütken was werkzaam bij Holmegaard van 1942 tot aan zijn dood in 1998, en schiep onder meer de "Idelle" serie, de "Schepen glazen" en de "Provence kommen". Creaties die kunnen worden toegevoegd aan de vermaarde reputatie die het Deens design uit de jaren zestig en zeventig heeft verworven.

Holmegaard Glasværk is in 2009 failliet gegaan en is nu een winkel en museum waar je je eigen glaswerk kunt maken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 690.