kunstbus
Dit artikel is 09-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Huibert Groenendijk

Nederlands 'hardcore' industrieel ontwerper, geboren in 1954.

Huibert Groenendijk is vooral bekend om zijn Maxi-cosi en de Maastaxi. Verder ontwierp hij o.a. bekroonde medische apparatuur voor Philips, GSM-masten, windturbines voor gebruik op land en op zee, series boeien en een plastic douche-toiletcombinatie.

In 1981 kwam Groenendijk met de internationaal zeer succesvolle Maxi Cosi, een serie draagbare plastic kinderzitjes die zowel met als zonder verrijdbaar onderstel ongewoon handig zijn.

In 1988 richt hij in Rotterdam samen met grafisch ontwerper Joop Ridder en communicatieadviseur Els van Klinken het multidisciplinaire ontwerpbureau Proforma (Rotterdam als decor, uit zich in vier invalshoeken: Mens, Cultuur, Bedrijf en Omgeving. De multidisciplinaire visie, waarin grafisch ontwerpers, industrieel ontwerpers en communicatieadviseurs samenwerken, maakte van Proforma een bureau dat meer te bieden had op het gebied van vormgeving. Tegenwoordig zijn vormgeving en communicatie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het huidige Proforma bestaat uit advies gericht op identity (merk) ontwikkeling, designmanagement, interactieve media en grafische en industriƫle vormgeving. Proforma ontwierp de Rotterdamse Maastaxi en de Maxi Cosi, paste de vormgeving van Nederlandse windmolens aan en nam de huisstijl van onder meer het marktonderzoeksinstituut NIPO en Unicef voor haar rekening.

Groenendijk initieert graag zelf projecten - de GSM-mast die zijn omgeving minimaal aantast, ontstond bijvoorbeeld uit ergernis. Zo nodig produceert hij producten zelf, zoals zijn series vaarwegmarkeringen, waarvoor hij in 1989 het bedrijf Protonna oprichtte.

22 december 1999 werd hij de winnaar van de ontwerpwedstrijd voor de Rotterdamse watertaxi (design in Rotterdam 18 januari t/m 16 maart 2003
Ter ere van het vijftienjarige bestaan van Proforma presenteert de Kunsthal de eerste overzichtstentoonstelling van het grafisch en industrieel design van dit Rotterdamse ontwerpbureau. Uit het brede spectrum van opdrachtgevers, nationaal en internationaal, is werk geselecteerd dat voor opdrachtgevers uit Rotterdam en regio is vervaardigd.

Driemaal won hij de prijs voor goed Industrieel Ontwerp (IoN), viermaal een eervolle vermelding van de Designprijs Rotterdam.

Zaterdag 20 oktober 2007 won Qrooz de Nederlandse Designprijs 2007 in de categorie consumenten-producten. De jury: "Qrooz is een modern woon- en werkschip met maximaal volume tegen minimale kosten. Door het bijzondere gebruik van glas is er 360 graden uitzicht. De vorm breekt met alle traditionele jachten, als een onderzeeƫr die bovenkomt. Een echt statement en een ontwerp van top kwaliteit." - (http://www.bueters.nl/index.html en www.bootjesgek.nl)

Websites: www.huibertgroenendijk.com, www.zefir7.nl, www.adfys.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.