kunstbus
Dit artikel is 19-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Institute of Design

Het Institute of Design, aanvankelijk opgericht als 'New Bauhaus' in 1937, benaderde het ontwerponderwijs vanuit een experimenteel standpunt en omvatte niet alleen lessen in ontwerpen, maar ook psychologie en literatuur.

Historie
Na de machtsovername van de nazi's werd het Staatliches Bauhaus in Dessau door hen gesloten. Moholy-Nagy week in 1934 via Amsterdam uit naar Londen waar hij uitwisselingen had met de engelse abstracte beeldhouwers zoals Barbara Hepworth.

In 1937 vestigde hij zich op uitnodiging van de Association of Arts and Industries in Chicago, waar hij een kortstondig 'New Bauhaus' stichtte. 'New Bauhaus' was een ontwerpopleiding gebaseerd op de onderwijsprincipes van zijn Duitse voorloper en trachtte een cultuur van totaalonderwijs te bevorderen. De Association trok in de laatste maanden van 1938 echter de subsidie in vanwege het te experimentele programma en de nieuwe school moest alweer sluiten.

In 1938 heropent Moholy-Nagy de school als 'Chicago School of Design' dankzij financiering van Walter Papecke, de voorzitter van de Container Corporation of America. In 1944 werd de school weer omgedoopt in het 'Institute of Design' dat nog steeds bestaat.

Serge Chermayeff emigreerde in 1939 naar de VS, waar hij na een korte periode werkzaam geweest te zijn als stedenbouwkundige en architect in 1940 de designafdeling van het Institute of Design in Chicago ging leiden. Van 1942 tot 1946 was hij hoofd van de kunstafdeling van Brooklyn College, New York. In 1946 wordt hij na de dood van László Moholy-Nagy directeur van het Institute of Design in Chicago. Chicago Institute of Design werd een afdeling van het Armour Institute, dat zelf werd omgedoopt tot het Illinois Institute of Technology.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.