kunstbus
Dit artikel is 13-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jac Jacobsen

Noorse ingenieur en designer, geboren 1901 oslo - overleden 1996 aldaar.

Jacob (Jac) Jacobsen was een ingenieur die aanvankelijk werd opgeleid in de textielindustrie in Engeland en Zwitserland.

In 1934 startte hij zijn zaak met de import van machinerie voor de textielindustrie. Na enkele jaren omvatte de firma Jacob Jacobsen ook 3 andere sectoren: verlichting, ventilatie en Venetiaanse luiken. Tegenwoordig focust Luxo zich alleen op de verlichtingssector.

In 1936 ontving Jac Jacobsen twee kraanachtige veer gebalanceerde proeflampen tussen een zending naaimachines uit Engeland. Naar verluidt waren waren deze lampen gestuurd om te gebruiken bij de bediening van de machines. Zijn interesse voor techniek zorgde ervoor, dat de vreemd uitziende lampen bij Jac Jacobsen in de smaak vielen en hij zocht contact met de uitvinder George Carwardine en producent Herbert Terry & Sons in Engeland om distributeur in Noorwegen te kunnen worden. Dit was mogelijk, op voorwaarde dat hij de mechanische delen kocht voor 500 lampen, een aanzienlijk aantal in die tijd, en dat hij productgoedkeuring bij de Noorse veiligheidsinstantie Nemko zou verkrijgen.

Ondanks het feit, dat de technische uitvinding van de lamparm ingenieus was, was de constructie van George Carwardines lamp Anglepoise (1934) als geheel nogal primitief en diende deze in hoge mate door Jacob Jacobsen aangepast te worden, voordat er een Nemko goedkeuring en een introductie op de markt zou kunnen plaatsvinden. Hierin slaagde hij en gebaseerd op een licentie overeenkomst, startte de productie in Oslo in de herfst van 1938. De naam LUXO leidde Jac Jacobsen af van het Latijns - 'Ik geef licht' - een naam met internationale flair, zowel gemakkelijk te schrijven als uit te spreken.

Jac Jacobsen zag de hoge functionaliteit en de tijdloze schoonheid van de lamp en hij slaagde er successievelijk in om de licentie voor productie en marketing van het product in alle landen buiten de Britse Gemenebest te verkrijgen. Bijna 70 jaar later is de originele versie van de Luxo architectenlamp L-1 nog steeds in productie en zijn er wereldwijd al meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht.

Als talentvol ondernemer wist Jacobsen zijn herontworpen lamp, die, een fijnere verbinding tussen kap en voet en een zachtere esthetiek dan die van Carwardine bezat, met succes commercieel te maken. Binnen enkele jaren had Jacobsen ook de Amerikaanse productierechten op het constantespanningprincipe van de Anglepoise verworven en in de jaren '40 had hij min of meer het monopolie op de verkoop van bureaulampen in zowel Europa als de VS.

Er zijn verschillende variaties van het ontwerp, waaronder een met een grotere kap, de Panoramic. De Luxo L-1 heeft tal van prijzen gewonnen en behoort tot de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York.

Jac Jacobsen is 95 jaar oud geworden en is tot aan zijn laatste dagen binnen de firma actief geweest. Sinds 1998 is Luxo als multinational genoteerd op de beurs in Oslo en de familie Jacobsen is nog altijd aandeelhouder. Gedurende de late jaren '90 en de eerste jaren van de nieuwe eeuw is Luxo gegroeid binnen het marktgebied 'projectverlichting' en de acquisitie van de Zweedse producent "Svelux" garandeert een breder aanbod van producten uitstekend passend binnen de markt van interieurverlichting en resulteert in een aanzienlijke groei van mogelijkheden en uitbreiding.

Websites:
. nl.luxo.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 118.