kunstbus
Dit artikel is 24-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jack Lenor Larsen

Amerikaanse ontwerper van stoffen, geboren 1927 in Seattle, Washington.

Jack Lenor Larsen maakt exclusieve stoffen waarin hij zowel op technologisch als op esthetisch vlak oud en nieuw, modern en traditioneel verweeft.

Biografie
Jack Lenor Larsen werd in Seattle geboren als zoon van Scandinavische ouders.

Jack Lenor Larsen is van opleiding binnenhuisarchitect. Hij studeerde architectuur en meubelontwerp aan de University of Washington in Seattle en de University of Southern California in Los Angeles. In 1950 behaalde zijn diploma. Daarnaast volgde hij weeflessen en had hij in 1949 in Seattle zijn eigen weefatelier.

Na een jaar schone kunsten aan de Cranbrook Academy of Art in Michigan vestigde hij zich in New York waar hij in 1951 zijn eigen atelier begon en zich toegelegt op textiel en weefsels.

Hij ontwierp wandbekleding voor Skidmore, Owings en Merrill's Lever House in New York en begon met het ontwerpen van machinegeweven stoffen die handgeweven leken, succesvolle ingenieuze ontwerpen die alom werden geïmiteerd.

In 1953 richtte hij Jack Lenor Larsen Inc. op en in 1958 de Larsen Design Studio die geleid werd door Win Anderson.
"Ik maak stoffen voor het huis, en niet voor het lichaam. Want de mode gaat zo snel, dat kan ik niet volgen. Ik ga geen zes jaar op een stof werken, als die maar zes weken in de winkel ligt!"

"Design en architectuur zijn heel nauw met elkaar verbonden". "Maar architectuur is slechts één onderdeel - hoewel essentieel - van het design. Want in tegenstelling tot de kunst, komt het er in design op neer om materialen te verwerken, ten dienste van de gebruiker. De behoefte van de consument is erg belangrijk. Want stel je voor. Je hebt één of ander gebruiksvoorwerp gekocht dat niet bepaald mooi is, maar wel werkt. Dan is het zonde dat er aan de esthetica ervan niet meer aandacht besteed wordt. Omgekeerd kan natuurlijk ook. En ook dat is zonde. Maar het ergste is natuurlijk als je iets gekocht hebt dat niet mooi is en bovendien ook nog niet werkt! Kunst hoeft geen rekening te houden met de consument. Kunst kan zich volledig op 'schoonheid' richten.".

Jack Lenor Larsens' ontwerpen vallen vaak binnen een algemene aanpak. Verscheidene designdisciplines ontmoeten elkaar en werken samen een globaal concept uit. Het is in dit kader dat Jack Lenor Larsen samenwerkte met gereputeerde architecten zoals o.a. Louis Kahn, Eero Saarinen, I.M. Pei, Andrée Putman etc.

Bij het ontwerp wordt door Jack Lenor Larsen totaal geen rekening gehouden met de bestemming van het product. Het product is nooit voor een bepaalde sector - bank, huis, hotel, club... - bestemd. "Dat besluit laat ik aan anderen over. Ook geografisch ligt er niets vast. Weefsels kunnen in alle werelddelen belanden."

Jack Lenor Larsen is gepassioneerd door de tijd. Door het heden, het verleden en de toekomst. Vandaar dat hij een enorme bibliotheek heeft, met een uitgebreide verzameling over primitieve en voorouderlijke beschavingen. Eeuwenoude culturen vormen in zijn ontwerpen een perfecte harmonie met hedendaagse technologie en grondstoffen. Volgens hem neemt de kwaliteit van natuurlijke stoffen dezer dagen alleen maar toe, en dat dankzij die moderne technologieën die erin slagen het weefsel tot zijn beste - dat is zachtste - recht te laten komen. Nochtans aarzelt hij niet om ook polyester te gebruiken. "Meestal om de eigenschappen van natuurlijke vezels te benadrukken."

Websites:
. www.trends.bePageviews vandaag: 52.