kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob en Josef Kohn

Jacob & Josef Kohn

Weense meubelfirma opgericht in 1850 door Jakob Kohn (1791-1868, Oostenrijk) en zijn zoon Josef (1814-1884) uit het familiebedrijf in Holleschau, Moravië (Holesov, Tsjechië).

J. & J. Kohn richtte rond 1860 in Wsetin en Litsch twee fabrieken op nadat Michael Thonets patenten op de productie van meubelen van buighout verliep. Zij begonnen hier - evenals zo'n vijftig andere concurrenten in Europa - met de productie van gebogen houten meubelen. Er volgden al snel nog acht fabrieken in het huidige Polen en Tsjechië zodat rond 1873 bijna 3000 man voor de productiemaatschappij aan het werk waren en zij een van de grootste concurrenten van de gebroeders Thonet waren.

In 1900 waren zij met ontwerpen van Gustav Siegel - die in 1899 op negentienjarige leeftijd was benoemd tot hoofd van de ontwerpafdeling - de winnende stand op de 'Exposition Universelle et Internationale' in Parijs. Ook Otto Wagner, de Weense architect Adolf Loos en Koloman Moser ontwierpen voor de firma.

De voorgevel van het J. & J. Kohn­gebouw in Wenen werd ontworpen door Josef Hoffmann en Koloman Moser.

Jacob & Josef Kohn vervaardigden de beroemde Sitzmaschine (rond 1908) van Josef Hoffmann dat een opengewerkt rasterachtig patroon met platte vlakken bezat dat bekend werd als de Hoffmann-Quadratl die zo kenmerkend was voor de producten in Sezession stijl van het bedrijf.

In 1922 ging Kohn-Mundus op in Thonet: Thonet-Mundus-J. & J. Kohn; in 1932 kwam de naam Kohn te vervallen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.