kunstbus
Dit artikel is 22-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob Jensen

Jakob Jensen

Deens industrieel designer, geboren 29 april 1926 in Veterbro (omgeving Kopenhagen).

Een breed scala aan industriële producten en gebruiksartikelen is in zijn lange werkzame leven door hem ontworpen en vervolgens in productie gebracht: stofzuigers, audio-apparatuur (B&O), horloges, etc. Hij wordt internationaal erkend als één van de leidende en toonaangevende vormgevers van de 20-ste eeuw.

Jacob Jensen verwierf internationale erkenning door zijn 'The Margrethe bowl' ontworpen voor Rosti en zijn conceptuele ontwerpen voor Bang & Olufsen: Hi-Fi systemen, platen- en cd-spelers, bandrecorders, luidsprekers en afstandsbedieningen; meer dan 100 karakteristieke B&O ontwerpen van zijn hand veroverden de markt in de periode 1964 - 1991. Voor andere Deense fabrikanten ontwierp hij o.a. de druktoetstelefoon E76 (1972, Alcatel-Kirk), een bureaustoel (1979, Labofa), echoscopieapparatuur (1982, Bruel & Kjaer) en een horloge (1983, Max René). Verder heeft hij ontworpen voor Weisz en Leonardo Specials.

Vanwege zijn grote verdiensten heeft Jensen inmiddels meer dan 100 nationale en internationale onderscheidingen ontvangen zoals de Duitse prijs 'Die Gute Industrieform' en de IDSA-prijs. Veel van zijn innovatieve ontwerpen zijn opgenomen in de collecties van musea zoals het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en het Museum of Decorative Arts in Kopenhagen.

Essentie, eenvoud en functie. Elimineren is het credo waarbij de natuur geldt als een bron van inspiratie. Elimineer overbodige elementen en wat blijft is strak, essentieel en functioneel.
De stijl van Jacob Jensen wordt beschouwd als het synoniem voor Deens Design. Objecten die in vorm en in materiaal de filosofie en de signatuur van de befaamde ontwerpstudio weerspiegelen. In de staalkaart domineren de kleurtonen zilver en zwart die refereren aan de dag en de nacht. Terwijl het perspectief van de strakke lijnen, de horizon verbeeldt. Deze twee elementen vormen de duidelijke basis van de merkidentiteit.

Biografie
Jacob Jensen is de zoon van Alfred Jensen en Olga Jensen.

Hij schreef zich in voor de 'School of applied Arts' in 1948.

Na de voltooiing van zijn opleiding industriële design aan de Kunsthandvaerkerskolen (kunstnijverheidsschool) in Kopenhagen in 1952 werd Jakob Jensen hoofdontwerper bij het eerste Deense adviesbureau voor industriële vormgeving, Bernadotte & Bjørn (Sigvard Bernadotte en Acton Bjørn), de eerste Deense industrieel design studio opgericht in 1947. Vanaf 1954 was hij hiervan de eigenaar.

In 1959 verhuisde hij naar de VS, waar hij een ontwerpbureau opzette en samenwerkte met Raymond Loewey, Richard Latham (geb. 1920) en Tyler & Jensen. Zijn eigen studio kwam er in 1958 onder de naam '. Hiernaast gaf hij van 1959 tot 1961 les op 'The Chicago University' van Illinois in Chicago waar hij assistentprofessor in industrieel design was.

Na zijn terugkeer naar Kopenhagen in 1961 begon Jensen een eigen industrieel ontwerpbureau, 'Jacob Jensen Design'.

Vanaf 1964 ging hij geluidsapparatuur ontwerpen voor Bang & Olufsen, deze samenwerking duurde tot 1991. Voor B&O ontwierp hij onder meer horloges en telefoons.

Zijn ranke ontwerpen, zoals de hifi-installatie Beogram 1200 (1969) die een Deense ID-prijs kreeg voor zijn harmonieuze balans tussen apparaat en meubel en de platenspeler Beogram 4000 (1972) met een innovatieve tangentiële arm voor Bang & Olufsen vestigden de nieuwe esthetische en technologische norm voor geluidssystemen.

Jacob Jensen leidde de Jacob Jensen Design Studio, in het Deense Højslev tot 1990. Zijn zoon Timothy Jacob Jensen heeft de fakkel daarna overgenomen en leidt sindsdien de onderneming. De studio bevindt zich op een uitzonderlijke locatie. Op een heuvel die grenst aan het Limfjord en wordt omringd door het grillige Jutlandse landschap. Hier werkt men al meer dan een kwart eeuw aan Deens industrieel design. Onder de naam Jacob Jensen zijn verschillende producten gelanceerd zoals polshorloges, sieraden, brillen, wandklokken, rookmelders, telefoons, kookwekkers, keukenweegschalen en weerstations.

Websites:
. www.jacobjensen.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.