kunstbus
Dit artikel is 03-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacquard

Stof met ingeweven dessins.

Jacquard geweven wil zeggen dat er een weeftechniek is gebruikt waarbij het dessin met diverse gaarkleuren in één zijden stof verwerkt is.

De term 'jacquard' komt van de fransman Joseph-Marie Jacquard (1752-1834), van huis uit zijdewever en in 1805 uitvinder van het programmeerbare weefgetouw. Dit weefgetouw is later Jaqcuardgetouw genoemd en de zijde die middels deze speciale techniek vervaardigd wordt noemt men Jacquard zijde. Dit weefgetouw wordt door ponskaarten gestuurd, waarmee het opheffen en laten zakken van afzonderlijke kettingdraden werd geautomatiseerd. Op deze manier kan door doelbewust overslaan van kettingdraden een levendig weefoppervlak worden gecreëerd. Bijna elk gewenst motief met een klein of groot rapport kan sindsdien worden gemaakt.

Bij eenkleurige, uitsluitend door deze weeftechniek gedessineerde stoffen, bestaat het patroon uit licht en donker contrast. De stoffen glanzen als ze bewegen. Door het tegengestelde patroon aan de achterkant ontstaat een positief/negatief effect.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 813.