kunstbus
Dit artikel is 09-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Hessel de Groot

Nederlandse keramist, architect, ontwerper, kunsttheoreticus, docent aan academie, geboren 29 oktober 1864 Sliedrecht - overleden 16 maart 1932-03-16 Amsterdam.

Biografie
Leerling van Pierre Joseph Hubert Cuypers, beïnvloed door Walter Crane en Gottfried Semper.

Op het bureau van Pierre Cuypers, waar ook De Bazel en Lauweriks werkzaam waren, werd een heftige discussie gevoerd over de moderniteit van de architectuur. Jan Hessel de Groot koos, net als Lauweriks en De Bazel, voor het ontwerpen volgens een proportiesysteem, waarmee zich een goddelijke schoonheid zou openbaren. In kringen van de theosofische beweging en daarbuiten speelde deze visie op het ontwerpen gedurende deze periode een leidende rol in de modernisering van de ontwerpkunst.

Docent aan de Kunstnijverheid- en Teekenschool Quellinus van 1888 tot 1917.

Met zijn publicaties Driehoeken bij het ontwerpen van ornament (1896), Iets over ontwerpen in architectuur (1900) en later Vormharmonie (1912) leverde De Groot de theorie voor harmonieuze toepassingen van systemen. Maar hoewel architecten als De Bazel, Berlage, Lauweriks en Walenkamp wel mooie ontwerpen wisten te maken met behulp van zijn ideeën en De Groot-driehoeken, bewees hij met zijn eigen ontwerpen helaas zijn ongelijk over de vanzelfsprekende schoonheid die het proportiesysteem zou opleveren.

Omstreeks 1921 wist de ESKAF buiten Hildo Krop een viertal andere ontwerpers aan te trekken; Jan Hessel de Groot (1864-1932), Cornelis van der Sluys (1881-1941), Jacob Jongert (1883-1942) en Willem Bogtman (1882-1955). De vormen van ESKAF, hebben een monumentaal karakter en zijn vaak ongedecoreerd en in een tint gehouden. Ze passen binnen de Nederlandse uiting van het expressionisme, de Amsterdamse School. De Groot ontwierp een aantal serviezen voor de ESKAF. Ook heeft hij een zilveren theeservies ontworpen dat weliswaar weinig opvallend was, maar waarbij wel een melkkan met deksel ontworpen was dat het ontwerpsysteem vervolmaakte en in de praktijk uiterst bruikbaar bleek in de Hollandse koloniën.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 753.