kunstbus
Dit artikel is 29-12-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jasper MorrisonEngelse vormgever, geboren in 1959 in Londen.

Morrison wordt tot de 'minimal designers' gerekend, zijn ontwerpen blinken uit in eenvoud. Morrison wil 'alles tot zijn essentie herleiden' en zijn ontwerpen vanuit 'een andere invalshoek doen ontstaan'. Zijn ontwerpen stralen eenvoud en rust uit door de helderheid en het evenwicht tussen gebruikte materialen en vorm. Hoewel nieuw en vernieuwend, zijn zij een feest der herkenning: vertrouwde vormen keren terug in een andere gedaante!

Zijn ontwerpen worden geproduceerd door o.a. Alessi, Alias, Cappellini, Flos, Magis en Vitra.. Ook voor 'Moooi' levert Jasper designs.

Biografie
Jasper Morrisson volgde een studie aan de 'Kingston school of Art & Design'. In 1985 studeert hij af aan het 'Royal College of Art for Postgraduate studies' in Londen. Vervolgens trok hij met een beurs naar Berlijn om er in 1984 zijn opleiding te vervolledigen.

Begin jaren '80 krijgt Jasper Morrisson bekendheid dankzij zijn experimenten met meubilair als de Flowerpot-tafel (1983) en de Wing-Nut-stoel (1984).

1986 is het jaar waarin hij zijn eigen bureau begin in Londen: 'Office for Design'.

Hij stelde zijn werk tentoon in de winkel Shiseido in Tokyo, Galerie Néotù in Parijs en op de expositie 'British Design' in Berlijn. Voor de Documenta 8 maakte hij een ontwerp voor de Reuters News Centre. Het jaar daarna mocht hij deel uitmaken van "Design Werkstadt", destijds een cultureel programma in Duitsland. In de DAAD gallerij presenteerde hij "Some new items for the house, part 1".

In 1987 komt zijn stoel Thinking Man's voor Cappellini uit en in 1989 zijn stoel Ply voor Vitra.

In 1992 komt er een boek uit over Jasper Morrisson en ontving hij de Bubdespreis fur Produktdesign voor een serie deurkrukken voor FSB. Ook in 1992 maakte hij samen met James Irvine de Progetto Oggetto voor Cappellini, een collectie van huishoudproducten ontworpen door een groep jonge Europese ontwerpers als Stefano Giovannonni, Konstantin Grcic en Axel Kufus.

Een jaar later ontwerpt hij de inrichting voor het Oostenrijkse 'Museum fur Angewandte Kunst' in Wenen.

Hij was eregast op de Biennale van Kortrijk 'Interieur '94'.

In 1995 hield Morrisson een solo tentoonstelling in het Arc en Rêve Centre d'architecture te Bordeaux.

In '95 kreeg Morrison's bedrijf de opdracht de Hannover Tramte ontwerpen. Het eerste voertuig werd onthult in 1997 in de Industrial Fair. Het werd geprijsd met de IF Transportation Design Prize en een Ecology Award.

In 1999 gaf Morrison een solo tentoonstelling aan de Axis Gallery (Tokyo) met zijn collectie van Flos verlichting.

In 2000 ontwierp hij de Hannovertram voor de Expo 2000.

Morrison legt zich toe op het ontwerpen van meubels, onder andere voor het Tate Modern in Londen.The Crate
Een nagemaakt wijnkistje zonder deksel...
Toen Morrison nog arm en onbekend was, gebruikte hij zelf een wijnkrat als nachtkastje. Het had volgens hem precies de goede hoogte en was net groot genoeg om een paar dingen op te leggen. De binnenkant bood ruimte aan een paar boeken of andere intieme spullen, alleen zichtbaar vanuit bed en blindelings voor het grijpen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.