kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Javier Mariscal

Spaans kunstenaar, striptekenaar en ontwerper van meubels en interieuren, geboren februari 1950 in Valencia.

Zijn werk omvat een breed spectrum van media, variërend van schilderijen en beeldhouwwerken tot interierontwerp en landschapsontwerp. Hoewel Mariscal geschiedenis en traditie verwerpt, heeft zijn werk een sterk Catalaans karakter dat het uitbundige karakter van Barcelona's erfgoed op het gebied van ontwerp en architectuur weerspiegelt. Zijn stijl is lichtzinnig en uitdagend, niet-pretentieus en zuidelijk.

Mariscal is de oprichter van 'studio Mariscal', waar fotografen, tekst schrijvers, interieur ontwerpers, grafisch ontwerpers, illustratoren en 3d animatoren samenwerken aan verschillende projecten.

Zijn bekendste ontwerp van een uitgaansgelegenheid in Barcelona is de Torres de Avila, een barokke high tech discotheek voor yuppies. Mariscal ontwierp een barkruk met gebogen en kromme poten voor de Memphis-groep in Milaan, werd uitgenodigd voor de Kasselse Dokumenta en exposeerde in Parijs en Philadelphia.

Biografie
Javier Mariscal groeide op in een gezin van elf broertjes en zusjes.

Tot 1971 studeerde hij filosofie aan de universiteit van Valencia.

Sinds 1970 woont en werkt hij in Barcelona waar hij een studie grafische vormgeving aan de Elisava School in Barcelona volgde, welke hij niet afrondde. Hij begon met het maken van underground strips. Een taak die hij spoedig combineerde met illustratiewerk, beeldhouwwerk en grafisch ontwerp.

Vanaf 1974 publiceerde hij met enkele vrienden het eerste Spaanse geheime stripboek El Rollo Enmascarado. Deze comic is geplubiceerd in de kranten 'Pauperrimus', 'Purita', 'Star', 'Grandes Hombres', 'El Sidecar' and 'Art Deginer?'.

In de nadagen van Franco (1892-1975) en de daarop volgende jaren woonde Mariscal op Ibiza, de vrijplaats onder de dictatuur. Zijn eerste striptekeningen verschenen in het Nederlandse stripblad Tante Leny presenteert dankzij tekenaar Joost Swarte, met wie hij nog steeds samenwerkt.

Op zijn eerste solotentoonstelling (1977 in Barcelona) waren tekeningen, glasschilderingen, beeldhouwwerken en video's te zien.

Mariscal ontwierp in 1979 het 'BAR-CEL-ONA'-logo en vervaardigde met Pepe Cortés (geb. 1945) zijn eerste meubelstuk: de barkruk Duplex (1980). In 1980 werden prototypen van zijn idiosyncratische, postmoderne meubilair tentoongesteld op de expositie 'Muebles Amorales' in Barcelona.

Nadat hij door Ettore Sottsass was uitgenodigd voor de tentoonstelling 'Memphis, an International Style' (1981 in Milaan) presenteerde Mariscal enkele van zijn latere 'form follows fun'-ontwerpen bij Memphis, waaronder de achterover hellende serveerwagen Hilton (1981).

Hij maakte keramische voorwerpen voor Viçon (Barcelona, 1985) en Axis (Parijs, 1986) en een collectie stoffen voor Seibu in japan (1986-1987). De humor, de felle kleuren en het enthousiasme van deze ontwerpen weerspiegelen de levendigheid en het optimisme van het Spanje na Franco en de groeiende economische welvaart van het land.

Cobi
In 1988 ontwierp hij het Pyrenese berghondje Cobi, de mascotte voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona, die avonturen beleefde in stripboeken in 1990 in de tekenfilmserie The Cobi Troupe verscheen.
Toen het ontwerp werd uitverkoren oogstte het een storm van kritiek omdat het te lichtvoetig zou zijn. Mariscal, afkomstig uit Valencia, maar wonend in Barcelona en geen Catalaan, veroorzaakte bovendien een politieke rel door zich bij de presentatie tegen het Catalaanse nationalisme uit te spreken. Maar de kritiek verstomde toen de multinationals voor Cobi in de rij gingen staan. Ruim dertig miljoen gulden leverde de mascotte het organiserend Olympisch Comite op. Cobi is gek op ijs en chocola, drinkt cola en pils, rijdt een Spaanse auto, werkt op een Amerikaanse computer, kijkt en luistert naar Japanse elektronica, opent bankrekeningen, fotografeert zich suf en telefoneert liefst lang en ver. Een superconsument kortom, die ook nog alle sporten beoefent. Voor het bedrijfsleven is het vriendelijke, en wat relativerende mediterrane schepsel zonder nek de ideale verbinding tussen hun produkten en Olympische waarden als jong, goed, snel en sportief. Behalve Cobi ontwierp Mariscal ook Petra, de mascotte voor de spelen voor gehandicapten die volgende maand in Barcelona plaatsvinden, en Nosi, de mascotte van het Olympische culturele festival. De poppen die tijdens de opening van de Spelen door het stadion liepen waren eveneens van Mariscals hand. - (Franco-tijdperk een culturele boom en Barcelona werd op het gebied van design een concurrent van Milaan. De stad staat vol bars van ontwerpers, zoals de KGB bar vol olievaten van Alfredo Vidal. Designwinkels vol gestyleerde meubels en voorwerpen als Vincon en Pilma schoten als paddestoelen uit de grond. Architectuur was een van de thema's tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Design lijkt de nieuwe religie, waarvan Gaud en zijn tijdgenoten in het begin van de eeuw de profeten waren en hedendaagse ontwerpers als Mariscal en Pep Bonet de hogepriesters zijn.

Met zijn landgenoot Alfredo Arribas (geb. 1954) ontwierp hij restaurant El Gambrinus aan het water in Barcelona met op het dak van het gebouw een enorme, garnaalachtige stripfiguur met een gemene lach.

Websites:
. www.trouw.nl/Cobi_de_ideale_superconsument.html


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.