kunstbus
Dit artikel is 27-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean-Michel Frank

Franse designer, geboren 1895 Parijs - overleden 1941 New York.

In 1911 begon Jean-Michel Frank, een oom van Anne Frank, met een studie rechten.

In WO I verliest hij zijn twee oudere broers. Ten gevolge daarvan pleegt zijn vader in 1915 zelfmoord. Vier jaar later sterft ook nog eens zijn moeder en erft hij een klein fortuin.

Na de eerste wereldoorlog werkte hij als meubelmaker in het atelier van Jacques-Émile Ruhlmann.

Hij reist de wereld rond en raakt geinteresseerd in interieurdesign. Hij wordt geinspireerd door de dematerialistische benadering van interieurontwerp van de Chileense society gastvrouw Eugenia Errazuriz die hij ontmoet in 1927 en ontwierp waarschijnlijk voor Desny. Zijn meubel- en verlichtingsontwerpen werden beïnvloed door het geometrisch formalisme van Le Corbusier en Robert Mallet Stevens (1886-1945). Hij richt zijn interieurs spaarzaam in en besteedde veel aandacht aan details waarbij hij luxueuze materialen gebruikte als chagrijnleer, brons en velijn.

Samen met binnenhuisarchitect Adolphe Chanaux opent hij in 1931 een atelier in La Ruche en een jaar later een verkooppunt aan de Rue du Faubourg St. Honoré in Parijs.

Rond 1935 werden zijn ontwerpen opzichtiger en theatraler verwerkt hij ook trompe-I'oeil-effecten in zijn interieurs.

In 1940 verhuist hij naar New York, vermoedelijk om er te werken voor interieurontwerper McMillen, waar hij na een aanval van depressie waar hij aan leed zelfmoord pleegde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.