kunstbus
Dit artikel is 24-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jens Quistgaard

Deense vormgever en architect, geboren 23 april 1919 in Kopenhagen, Denemarken - overleden 4 januari 2008 in Vordingborg, Denemarken.

Quistgaard's oeuvre, dat kenmerkend was voor de moderne Deense stijl, bestaat vooral uit industrieel en decoratief design, maar gedurende zijn lange carrière heeft hij ook meubels, gebouwen en juwelen ontworpen.

Biografie
Jens H. Quistgaard is bekend vanwege zijn innovatieve manier van werken gecombineerd met vakmanschap. Dit kreeg hij dan ook van huis mee. Zijn moeder was schilder en zijn vader, beeldhouwer Harald Quistgaard, gaf les aan de Kongelige Danske Kunstakademi in Kopenhagen.

Nadat hij een opleiding tot beeldhouwer, timmerman, pottenbakker en tekenaar had gevolgd ging hij in de leer bij George Jensen, een van de meest bekende Deense zilversmeden.

Na W.O.II werd Quistgaard zelfstandig ontwerper en produceerde hij diverse ontwerpen, waaronder de stenen theepot met een koperen en rieten handvat (1949).

Hij vertrok naar Amerika waar hij doorging met ontwerpen in 'de Deense stijl'.

In 1954 kreeg hij de Lunning-prijs en richtte hij samen met de Amerikaanse entrepreneur Ted Nierenberg het bedrijf Dansk International Designs op. Tot 1984 zouden zij dit bedrijf samen runnen en was Quistgaard verantwoordelijk voor de meeste designs.

Quistgaard, die het vak houtsnijden al jong geleerd had, heeft ook met andere materialen gewerkt. In zijn producten, die zich kenmerken door verfijnde organische lijnen en een unieke behandeling van materialen, kwamen de gebruikte materialen geheel tot hun recht.

Enkele van zijn ontwerpen:
. kookgerei Kobenstyle (1954) van geëmailleerd staal
. teakhouten en stalen bestek Fjord (1954)

Zijn ijsemmer uit 1960 was geïnspireerd op de houten rompen van vikingschepen en heeft een op een brug gelijkend handvat dat een verwijzing lijkt naar de oude Japanse keramieken vazen.

Sinds 1984 werkte Quistgaard weer in Kopenhagen waar hij gebouwen, meubilair en sieraden ontwierp voor Europese en Amerikaanse bedrijven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.