kunstbus
Dit artikel is 23-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jens Risom

Deens-Amerikaanse meubelontwerper, geboren 8 mei 1916 in Kopenhagen.

Risoms' eenvoudige ontwerpen weerspiegelden de gematigde Scandinavische benadering van design.

Biografie
Jens Risom was de zoon van de vooraanstaande architect Sven Risom. Na een studie aan de universiteit van Kopenhagen volgde hij onder Ole Wanscher en Kaare Klint een opleiding meubel- en interieurontwerp aan de Kunsthåndværkerskolen waar hij klasgenoot was van Hans Wegner and Borge Mogensen.

Na nog eens twee jaar economie te hebben gestudeerd werkt hij van 1937 tot 1939 als meubel- en interieurontwerper op het architectenbureau van Ernst Kuhn in Kopenhagen. Dan verhuist hij naar een Stockholm waar hij voor een klein architectenbureau komt te werken. Van daaruit sluit hij zich aan bij de designafdeling van Nordiska Kompaniet waar hij een goede reputatie opbouwt en daarom werd geïntroduceerd bij Alvar Aalto en Bruno Mathsson.

In 1939 verhuisde hij naar de VS om Amerikaans design te bestuderen. Hij kon geen werk als meubelontwerper vinden en was daarom van 1939 tot 1941 ontwerpdirecteur van Dan Cooper in New York, voor wie hij een stoffencollectie ontwierp.

In 1941, ontmoet hij de in 1937 naar New York geëmigreerde ondernemer Hans Knoll (1914-1955), de zoon van Walter Knoll, een Duitse meubelmaker. Zij richten Hans Knoll Furniture Company op met 15 van de 20 ontwerpen in de "600" serie ontworpen door Risom. In 1941 ontwierp Risom de eerste door Knoll te vervaardigen stoel, gevolgd door diverse varianten, waarin resten legerstof werden verwerkt en die Risom zelf omschreef als "heel standaard, heel eenvoudig, heel goedkoop, heel gemakkelijk te maken." Daarnaast ontwierp hij tafels, kasten, ladenkasten en boekenkasten voor het bedrijf en werkten zij samen aan diverse interieurs die o.a. op de Wereldtentoonstelling van New York (1939) werden getoond.

Van 1941 tot 1943 was Risom freelance ontwerper voor met name Georg Jensen. Vanaf 1943 moest hij echter dienen in het leger waarna hij nog even kort voor Knoll werkte maar 1 mei 1946 in New York zijn eigen bedrijf Jens Risom Design (JRD) opricht waar hij tot 1973 werkzaam zou zijn. Jens Risom Design was al in 1970 gekocht door Dictaphone.

De zes jaar daarna zat Risom in het bestuur van de Rhode lsland School of Design en in 1973 werd hij directeur van een nieuw ontwerpadviesbureau, Design Control, in New Canaan (Connecticut).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 657.