kunstbus
Dit artikel is 20-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johan van Loon

Nederlandse ceramist, textielontwerper en glaskunstenaar, geboren 29 oktober 1934 te Rotterdam. Woont en werkt in Breda.

Johan van Loon is een van Nederlands belangrijkste keramisten. Hij begon zijn carrière als vaardig textielontwerper, maar vanaf 1958 heeft hij zich op allerlei manieren met keramiek beziggehouden. Van Loon heeft hiremee internationaal geëxposeerd en zijn werk bevindt zich in verzamelingen over de hele wereld. Hij heeft lesgegeven aan kunstacademies in Nederland en daarbuiten. Sinds 1981 is hij lid van de Académie Internationale de la Céramique.

Van Loon zoekt voortdurend naar nieuwe uitdrukkingsvormen. De ontwikkeling van zijn werk wordt bepaald door een voortdurende drang naar vernieuwing en experiment, hierbij gesteund door een uitputtende kennis en beheersing van het materiaal. Hij werkt zowel met Porselein als met steengoed, hij draait of giet vormen. Van Loon ontwierp ceramiek en porselein voor Rosenthal AG in Selb en Kongelig Porslin Copenhagen (Royal Copenhagen Porcelain). Mede door deze ontwerpen werd hij internationaal bekend. Zijn glazen unica werden geblazen door Bernard Heesen in De Oude Horn bij Leerdam. Constante elementen in zijn werk zijn containervorm (kom, pot, schaal of vaas), de harmonie tussen de vormen, Van Loons "textiele" achtergrond, glazuren en decoraties! Van Loon hanteert gewaagde kleuren, structuren en patronen, wat zijn werk ook meteen herkenbaar maakt.

De techniek van het plooien en vormen van lappen klei is door Johan van Loon tot grote hoogte gebracht. Van Loon ontwikkelde een techniek voor het vervaardigen van het flinterdunne, haast doorzichtige 'perkamentporcelein'. Hij vouwt, plakt en vlecht met klei de meest uiteenlopende vormen, vazen en objecten.
Als decoratie gebruikt hij kras- en indruktechnieken, zeefdrukdecors en stofafdrukken.

Biografie
Hij studeert van 1952 tot 1956 aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam (I.V.K.N.O. Quellinus, afdeling textiele vormgeving) nu beter bekend als de Rietveld Academie. Aansluitend studeert hij tot 1960 aan de Konsthaendvaerkerskole in Kopenhagen, Denemarken, waar hij zich specialiseert in textiel bedrukken en weefbinding.

1957 - 1962 Ontwerper gordijnstoffen voor Weverij De Ploeg, Bergeyk.

Johan van Loon komt eind jaren vijftig als ontwerper van textiel bij toeval in aanraking met keramiek. Na in 1958 keramieklessen te hebben gevolgd bij Jos Eppens van Veen maakt hij tal van studiereizen.
. Naar aanleiding van een ontmoeting met Thera Hofstede Crull gaat hij lessen volgen op haar atelier.
. In 1960 maakt hij een studiereis naar Scandinavië waar hij bij Arabia Finland in de keramiek studio van prof. Kylikki Salmenhaara werkt.
. 1961 - 1962 Lessen (porselein) van Dame Lucie Rie aan de Camberwell Art School, Londen.
. 1963 - 1964 Oefende met prof. Stig Lindberg (wandkeramiek) Konstfackskolan, Stockholm.

1966 eigen atelier in Hengelo (Ov.).

Van 1966 tot 1971 doceerde hij textiel en keramiek aan de AKI te Enschede, en tot 1986 keramiek aan de Academie St. Joost te Breda.

1976 - 1977 Hij maakt unika porselein objecten voor Royal Copenhagen.

1977 - 1986 Docentschap aan de Academie St. Joost, Breda.

1980 - 1997 Ontwerper voor Rosenthal AG te Selb, Duitsland. Hier ontwikkelde hij het "Perkament-porselein".

1985 "Zijn recente kom-, vaas- en schaalvormen kenmerken zich door de spontaan schilderkunstig opgebrachte kleurrijke wolk- en bloemmotieven. Zijn steengoed wordt gedraaid of gevormd uit dunne lappen klei" (uit: de Elleboogkerk catalogus).

1986 Lid van de Internationale Academie voor keramiek; een beurs van de Nederlandse overheid voor een experiment in keramische technieken.

Richt de keramiekafdeling op van de AKI te Enschede.

1994 Begint te werken met glas in de Studio Oude Horn, Acquoy.

1994 - 1995 Gastdocent aan diverse opleidingen in Duitsland, waaronder de Hochschule für Kunst und Design Burg Giebichenstein, Halle.

1995 Gastdocent aan het Institut für künstlerische Keramik, Höhr-Grenzhausen.

1998 Werkt aan het Europese Keramisch Werk Centrum, Den Bosch.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.