kunstbus
Dit artikel is 10-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johannes Steltman

Nederlandse juwelier, edelsmid en sieraadontwerper, geboren 6 juli 1891 in Steenwijk - overleden 22 maart 1961 Den Haag.

Kenmerkend voor de ontwerpen van Johannes Steltman waren de bloemen en plantenmotieven, en dan vooral de lotusbloem.

Biografie
Johannes Steltman genoot zijn opleiding in 1910 aan de Königliche Preussische Zeichenakademie in Hanau, Duitsland. Vervolgens kwam hij in de leer bij zijn vader, die juwelier was in Steenwijk, en later bij zijn oom Lubbertus Steltman, die een juweliersfirma had in Zwolle.

In 1917 opende meester-goudsmid Johannes Steltman zijn juwelierszaak 'Joaillerie Artistique' op het Noordeinde in Den Haag waar hij juwelen verkocht van leveranciers als Citroen, Erdman en Wolfers Frères en zilver van onder anderen Gerritsen, Van Kempen en Läger & Mayer.

Hij ontwierp vanaf 1920 in zijn eigen atelier een prachtige collectie waarmee hij hetzelfde kwaliteitsniveau bereikte als de grote namen in de juweliersbranche, zoals Cartier, Van Cleef & Arpels en Boucheron. Vanaf 1928 nam de Duitse tekenaar en ontwerper Jean Koch hier de leiding over. Zij ontwierpen in een internationale art deco stijl, met behoud van belangstelling voor het antieke juweel.

Voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1925 ontwierp Johan Steltman zelf zijn beroemdste werk: een zilveren theeservies met een uiterst moderne, organische vorm en een uitgesproken ambachtelijke bewerking van de zilverhuid.

De jaren daarop werd langzaam afscheid genomen van de ambachtelijke uitstraling van de producten. Een gladde, machineachtige afwerking gold steeds meer als modern en daardoor goed verkoopbaar. In 1928 begon begon Steltman zelfs een seriematige zilverproductie met de indiensttreding van de Duitse zilversmid Robert Mack.

Websites:
. Steltman Juwelier (een van de belangrijkste pijlers. Het hoge niveau en de passie zijn al die jaren bewaard gebleven. Inspiratiebron zijn onder andere de juwelen van Johannes Steltman. Veel van zijn ontwerptekeningen worden in een uniek archief bewaard. En ook komen er steeds meer juwelen van toen weer in het bezit van Steltman. Niet voor niets dus dat de lotusbloem in de ontwerpen van nu opnieuw een rol speelt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.