kunstbus
Dit artikel is 13-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Joop Istha

Nederlands industrieel ontwerper, geboren in 1933 te Amsterdam.

Joop Istha heeft gedurende zijn leven meer dan duizend producten en projecten ontworpen voor de industrie en is in dat opzicht een van de meest succesvolle ontwerpers van Nederland.

Loopbaan
Na een opleiding werktuigbouw aan de HTS te hebben doorlopen werkt hij enkele jaren in de praktijk als bedrijfsleider in een metaalgieterij en als constructeur van spoorwegmaterieel. Gedurende deze jaren volgt hij de weekendopleiding industriële vormgeving van de Haagse Academie van Beeldende Kunsten, waar mensen uit de praktijk les gaven aan mensen in de praktijk.

Istha kwam in 1958 terecht bij Philips en vervolgens bij de afdeling corporale identity van IBM Europa.

In 1963 richtten Johannes Cornelis Berkhey en Johannes Istha samen het Bureau Industriële Vormgeving Berkhey en Istha op. Deze samenwerking werd in 1967 beëindigd.

Met zijn eigen bureau Istha Design Engineering Consultancy (IDEC) ontwerpt hij vervolgens voor grote klanten als Philips en handelsmaatschappij Stokvis, waarvoor hij huishoudelijke apparaten ontwierp die o.a. bij Erres werden geproduceerd.

Van 1975 tot 1990 was hij hoogleraar constructie bij de afdeling industrieel ontwerpen aan de TH Delft

De laatste jaren houdt Istha zich veel bezig met het ontwerpen en realiseren van fabrieken.

Websites:
. De oud-hoogleraar heeft zich na een leven gewijd aan het ontwerpen van treinstellen, vliegtuigstoelen en onderdelen voor de automobielindustrie, vol overgave gestort op de funderingspalen. Een stuk minder sexy, erkent hij, maar niettemin een intrigerende
wereld. - (www.geodynamic.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 5.