kunstbus
Dit artikel is 17-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jorge Pensi

Argentijns-Spaanse vormgever, geboren in 1949 in Buenos Aires.

Jorge Pensi studeerde architectuur in zijn geboortestad Buenos Aires in Argentinië.

In 1977 verhuisde hij samen met Alberto Liévro naar Barcelona en specialiseerde zich in meubels, verlichting, productdesign en moderne architectuur.

Hij lag samen met de designer Alberto Liévore en de theoretici Noberto Chaves en Oriol Pibernat aan de basis van een studiegroep voor design, de Grupo Berenguer.

Hij kreeg het Spaanse staatsburgerschap en begon samen met Liévore in 1984 zijn eigen designbureau. Ze ontwierpen stands voor Perobell en de SIDI-groep.

In de jaren '80 leverde Pensi zijn bijdrage aan het Spaanse designtijdschrift On Diseño en specialiseerde hij zich in het ontwerpen van verlichting en meubilair. Pensi ontwikkelde - vooral voor zijn aluminium meubels - een eigen stijl die gekenmerkt wordt door originele sensibele lijnen.

Pensi werd in 1988 beroemd met zijn aluminium Toledo-stoel die bijna onmiddelijk een klassieker werd. Hij won er verscheidene prijzen mee, waaronder de eerste Award Selection van SIDI (1988), twee zilveren Delta-prijzen van de Associazione del Diesegno Industriale en een Design-Auswahl 90-prijs van het designinstituut in Stuttgart.

Zijn aluminium lamp Regina ging in de jaren '80 in tegen de tendens van zwartgekleurde lampen. Zijn opmerkelijk soepele en sierlijke ontwerpen, zoals de Orfilia-stoel (1989) voor Thonet en de hanglamp Olympia (1988) voor B. Lux, werden kenmerkend voor Spaans design van de jaren '80.

Jorge Pensi gaf ook les, o.a. aan de kunstacademie in Stuttgart. Zijn werk wordt vaak in de gespecialiseerde tijdschriften gehuldigd en zijn geesteskinderen zijn vaak op tentoonstellingen te bewonderen. Samen met de vele internationale prijzen het definitieve bewijs dat Jorge Pensi in de smaak valt. Zijn meubels zijn in productie genomen door Amat (Spanje) en Thonet (Duitsland), terwijl zijn verlichtingsontwerpen geproduceerd worden door B-Lux (Spanje).

Vandaag woont en werkt hij in Barcelona. De kleinschaligheid van zijn eigen bedrijf stelt hem ertoe in staat om te allen tijde zijn onafhankelijkheid en authenticiteit te bewaren. De fabrikanten die zijn ontwerpen produceren ontvangen van hem enkel prototypes en geen tekeningen, waarmee Pensi tot in de laatste fase zijn stempel drukt op het eindresultaat.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 252.